Почетна Актуелно Владика Максим: Додела ордена Вучићу превид и није жеља саборске већине

Владика Максим: Додела ордена Вучићу превид и није жеља саборске већине

by pera

Епископ западноамерички Максим изјавио је да је додела ордена Светог Саве председнику државе Александру Вучићу, који му је недавно уручио патријарх Иринеј, превид и наводи да је за Српску православну цркву (СПЦ) разграничење са Косовом издаја.

“Орден има симобличну функцију, а када симбол функционише на прави начин тада он има моћ да обједињује, а не да раздељује. Бојим се да је овде дошло до превида”, рекао је епиксоп Максим, за недељник НИН.

Док садашњи председник Србије непрекидно понавља да је за разграничење и поделу, дотле Сабор Српске цркве трајно инсистира на томе да разграничење и подела представљају издају

Према његовим речима, “док садашњи председник Србије непрекидно понавља да је за разграничење и поделу, дотле Сабор Српске цркве трајно инсистира на томе да разграничење и подела представљају издају”.

“Како сада то двоје помирити? Ето, тај парадокс не може да појми најмање половина српских архијереја, а ни велики део наше Цркве”, рекао је епископ Максим.

Он је навео да је један од владика приметио да “Синод има право да додели орден коме жели, али када зна да то није жеља саборске већине – тада треба да одустане од поступка који ће саблазнити јавност и поделити епископат и Цркву”.

Да ли Вучић заслужује орден требало је проверити саборском већином. Претпостављам да би многи били изненађени исходом гласања. У овој години орден је требало дати правим чуварима наше свете косовскометохијске земље, а то су људи који тамо живе

“Да ли Вучић заслужује орден требало је проверити саборском већином. Претпостављам да би многи били изненађени исходом гласања. У овој години орден је требало дати правим чуварима наше свете косовскометохијске земље, а то су људи који тамо живе”, истакао је епископ Максим.

Коментаришући део образложења да се Вучићу додељује орден због делатне љубави према мајци цркви, он је рекао да “о томе треба питати чланове Синода који су ту ‘делатну љубав’ препознали”.

Поводом одлуке Синода да више не може да предаје на Богословском факултету, он је рекао како жели да верује да је реч о “неспоразуму који ће се врло лако отклонити на предстојећем Архијерејском сабору”.

Он је рекао како је приметио да је у одређеним медијима упостављена веза између те одлуке Синода и његових критика Вучића.

“Надам се и верујем, медјутим, да је та веза сасвим неоснована. Уколико би било тачно да постоји веза између те две ствари, то би онда био велики проблем како за нашу Цркву, тако и за Универзитет, државу и друштво у целини”, рекао је епископ Максим.

Патријарх Иринеј уручио је, на прослави осам векова аутокефалности СПЦ, Вучићу орден за, како је навео, делатну љубав према Цркви и неуморну борбу за целовитост Србије, а посебно за очување Косова у њеном саставу.

(Бета)