Почетна Актуелно Vladika Atanasije: Episkop bački se lakta da bude patrijarh

Vladika Atanasije: Episkop bački se lakta da bude patrijarh

by pera

“Episkop bački se vidno lakta da bude patrijarh. Vladika Maksim je pohvala pravoslavlja. Napad na medije nije stav SPC. Srbi na Kosovu su zastupnici kosovskog zaveta, moraju da ostanu i opstanu”, smatra episkop Atanasije u izjavi za RTV KiM.

Komentarišući proslavu 800 godina autokefalnosti SPC episkop Atanasije, u intervjuu za RTV Kim, je izjavio:

“Moglo je biti i bolje, ali to je organizovao Sinod. Ovaj Sinod, sa ovim patrijarhom nije, da kažem iskreno, pravi odraz i izraz naše jerarhije”, dodajući da je još od ranije episkop bački (Irinej) nametnuo svoj način rada i da je proslava u Žiči bila saborna.

Proslava je nastavljena u Peći, ali na nju nije došla polovna vladika SPC. Episkop Atanasije smatra “da je bolje bilo da je to pretvoreno u jedan Sabor, da se nastavi Saborom iz Žiče i da se napravi Arhijerejski sabor”.

“Posle su u Žiči arhijereji pokrenuli inicijativu da se održi Sabor sada, jer po kanonima imaju dva Sabora, jedan prolećni, a jedan jesenji. Kod blaženopočivšeg patrijarha Pavla se to poštovalo. Ovo sada, ja ne mogu da shvatim. Mogu da kažem gospodin episkop bački (Irinej) je taj koji ne dozvoljava da ja budem na Saboru, iako je bila odluka iz vremena patrijarha Pavla da me pozivaju, ali ja se ne osećam zapostavljeno”, rekao je episkop.

Sem mitropolita Hrizostoma, niko od članova Sinoda SPC nije prisustvovao proslavi u Peći, a episkop Atanasije tvri da je episkop bački Irinej preuzeo Patrijaršiju u Beogradu.

“Ja sam to rekao patrijarhu (Irineju) i pisao mu, skoro da mu je preuzeo Patrijaršiju”, dodavši da se episkop bački “vidno lakta da bude patrijarh”.

On je osudio nezakonito uklanjanajanje episkopa zapadnoameričkog Maksima i profesora Marka Vilotića sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, “privatizovanje” zvaničnog sajta SPC i činjenicu da mu se ne dozvoljava objavljivanje tekstova u “Pravoslavlju”, glasilu SPC.

“Vladika Maksim je pismen, učen i čestit čovek, ali po svaku cenu hoće da ga proteraju. Tobož, nije u nekim istupima pravoslavan, ali Amfilohije i ja napravili smo jedan referat, da je čovek potpuno pravoslavan. To što je on pomenuo indijsku filozofiju, to je i Nikolaj (Velimirović) pominjao”, navodi episkop Atanasije. K

Komentarišući zvanično saopštenje na sajtu SPC u kom se, povodom pisanja o neregularnostima oko smene profesora na Bogoslovskom fakultetu, napadaju dva dnevna lista “Blic” i “Danas” za anticrkvenu harangu, on smatra da to nije zvanična osuda Srpske pravoslavne crkve.

“To nije stav SPC, to je stav dotičnog gospodina (episkopa Irineja), pa neka se on s njima raspravlja, s time nema veze Sabor arhijereja. Uglavnom, neće to proći i ne može proći takva bruka da smeni vladiku Maksima koji je pohvala pravoslavlja celoga”.

Govoreći o stanju na Kosovu i Metohiji on smatra da “Srbi treba da opstanu i ostanu”.

Politikon