Почетна Актуелно Да ли је дозвољено по канонима да Митрополит има девојку?

Да ли је дозвољено по канонима да Митрополит има девојку?

by pera

Митрополит загребачко-љубљански др. Порфирије последњих недеља постао је веома актуелан по српским медијима и то не по добру.

Последња вест која заокупља  верни народ у вези Митрополита Порфирија је како је могуће да преосвећени има девојку.

Црквени канони јасно нам говоре да је монах дужан да живи по заветима које је положио  попут оних да ће живети у  сиромаштву, целибату и потпуном посвећивању служби Богу.

Ови завети очигледно не важе за Митрополита Порфирија који не живи у сиромаштву, али ни у целибату, а колико служи Богу то најбоље зна он сам.

Није никаква тајна да је Митрополит Порфирије био у вези са прослављеном глумицом Тањом Бошковић и то није крио ни он сам.

Како је могуће да монах има девојку, а да при том и даље остаје на функцији Епископа, па чак бива и унапређен у чин Митрополита.

Митрополит, девојка, луксуз, аутомобили…

Да ли овакво грубо кршење канона СПЦ од стране Митрополита Порифирија остаје некажњено управо због тога што поменути извршава неке друге задатке како би избегао канонске консеквенце.

Одатле можда и иде његова оданост и приврженоост Епсикопу Иринеју и подршка Александру Вучићу и издаји Косова?

Да ли је љубав према девојци или можда чак и  девојкама већа од љубави према Богу и отаџбини и да ли је Митрополит Порифије зарад њих спреман све да жртвује, па чак и своје вечно спасење?

Одговор на ова питања зна једино он сам.

Нама остаје само да нагађамо.

Политикон