Почетна Колумна DRUGI PIŠU Sedmica: Vučić sektu zove crkvom

DRUGI PIŠU Sedmica: Vučić sektu zove crkvom

by pera

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, zaprepastio je vernike Srpske pravoslavne crkve izjavom u intervjuu za televiziju O2. On je Miraševu i Milovu sektu, registrovanu kao nevladinu organizaciju u policijskoj stanici na Cetinju januara 2000. godine, nazvao crkvom, i to autokefalnom.

Evo kako je precizno glasila ta izjava: „Crnogorska autokefalna crkva postoji, i de fakto i de jure, i pre uspostavljanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine. Oni su to uradili na Cetinju, mi smo mislili na čudan način, oni su smatrali na pravno valjan način – kazao je Vučić.

Ubrzo je uslijedio demanti iz njegovog kabineta, u kom se ne poriče da je izrekao ovu rečenicu, već se daje podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao jedinoj kanonskoj i autokefalnoj crkvi u Crnoj Gori. A nisu, naravno, mogli ni da poreknu ono što je rekao, jer svako može na “Youtube” da vidi, onosno čuje, snimak tog intervjua.

Vučić je očigledno bio pod utiskom neformalnog razgovara sa Đukanovićem u Tirani, nešto ranije tog dana, ali je mogao u međuvremenu da proveri neosporne činjenice tog pitanja, a one glase: „Crnogorska pravoslavna crkva“ nema autokefalnost, jer nikad nije dobila tomos od Carigradske patrijaršije, niti ju je priznala ijedna pomesna crkva. Naprotiv, vaseljenski patrijarh je bacio anatemu na Miraša, i u pismu Milu saopštio da nije reč o crkvi već o samozvanoj verskoj zajednici.

Prema tome, ta „crkva“ nije autokefalna, ni de facto niti de jure, a nije ni crkva!

No, to nije najgora stvar u Vučićevoj izjavi. Naime, on nijednom nije izrazio protest zbog donošenja crnogorskog Zakona o verskim zajednicama, niti ga nazvao neustavnim i antisrpskim, naprotiv, dao je za pravo Đukanovićevom režimu da može da donosi zakone kakve hoće: „Nismo mi ti koji imamo pravo da odlučujemo, u njihovo ime, kakve će zakone da donose“, rekao je Vučić.

Naravno da Vučić i država Srbija ne mogu da donose crnogorske zakone, ali mogu da izraze zvaničan protest zbog flagrantnog kršenja ustavnih i istorijskih prava Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i zbog sveukupne diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori.

Vučić je u intervjuu za televiziju O2 svu krivicu za donošenje pomenutog zakona i položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, svalio ne na Đukanovića, već na vlast u Beogradu „koja je 2006. godine dozvolila da se otcepi Crna Gora“, te da je sada Srbija „nemoćna da bilo šta uradi“.

Dakle, Vučić je Srbe u Crnoj Gori pustio niz vodu, iako ga predsjednik DF-a Andrija Mandić apostorifira kao najvećeg dobrotvora srpskog naroda u Crnoj Gori „od vremena kralja Aleksandra do danas“. Siroti Mandić, u strahu od zatvorske kazne za „državni udar“, prinuđen je da priča slavopojke o Vučiću i da prisustvom u Skupštini Crne Gore, zajedno sa svojim kolegama iz DF-a, daje legitimitet Đukanovićevom režimu.

Donko Rakočević

Izvor: sedmica.me