Почетна Актуелно “Crna Gora – puka samovolja. Na silu se odgovara silom!”

“Crna Gora – puka samovolja. Na silu se odgovara silom!”

by tihomir

Nakon što je Aleksandar Vučić gostujući na O2 televiziji nezvanično priznao Crnogorsku pravoslavnu crkvu, klupko se odmotalo protestima sveštenih lica ispred Skupštine Crne Gore.

Svi sveštenici i monasi Mitropolije crnogorsko-primorske i Episkopije budimljansko-nikšićke okupili su se u utorak ispred Skupštine Crne Gore na sabor pod sloganom – “U imenu božjem je sud i pravda”, u znak protesta protiv predloga zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica.

O aktuelnostima smo razgovarali sa profesorom doktorom Zoranom Čvorovićem i Dejanom Mirovićem, profesorom Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

– Kao običan vernik Srpske pravoslavne crkve, sa tužnim emocijama sagledavam ovu situaciju. Da li je moguće da se u 21. veku na “srednjevekovan” način progoni SPC, a da Srbija ćuti. Međutim, onda sam se podsetio takozvanog “državnog udara”, farse gde je osuđeno devetoro srpskih državljana u napadu na Crnu Goru… Ovo je već viđeno, ali je sada udareno na najstariju instituciju. Krivica za ovakvu vrstu bunta ide na dušu i Beogradu i Podgorici podjednako. Vučić je 2016. uporedio Đukanovića sa Đinđićem… To je šablon iste vrste koji smo gledali za vreme “državnog udara”. Ovo nije farsa protiv srpske politike, već protiv srpske Crkve i naroda – kaže Mirović.

Što se Čvorovića tiče, on smatra da više nije u pitanju pravna stvar, već kako kaže, oduzimanje imovine SPC deo po deo, a da li će se u tome uspeti, zavisi od naroda i Boga.

– On (Milo Đukanović) verovatno planira da u ovom mandatu donese zakon, a da kasnije po principu “kuvanja žabe” polako oduzima deo po deo imovine, odnosno hramova iz ruku SPC. Da li će u tome uspeti, to zavisi i od Boga i od ljudi. Ovo pitanje više nije pravno, jer iako je reč o donošenju zakona, ovaj zakon ugrožava prirodno ljudsko pravo koje je najstarije na svetu. Pravo se ne može ograničiti nijednim zakonom. Reč je o samovolji, ni o čemu drugom. Rimokatolici i muslimani su već na jedan poseban način, kroz posebne zakone uredili položaj svojih zajednica u Crnoj Gori. SPC je tražila da se uredi poseban zakon na relaciji SPC – država Crna Gora. Pošto ovde imamo posla sa pukom samovoljom, na silu se može odgovoriti samo silom – istakao je Čvorović.


– Srpska nacionalna politika nije autohtona, i finansijski vezana za Đukanovićev režim, a sa druge strane vezana za režim u Beogradu. Đukanovićev i Vučićev režim su dva lica iste medalje, i po načinu rada i po koordinaciji i ko su im mentori… To su dva politička režima blizanca – zaključio je profesor doktor Čvorović.

Izvor: Direktno.