Почетна Актуелно Irinej kao oružje paklenog plana Mila i Vučića

Irinej kao oružje paklenog plana Mila i Vučića

by pera

Iako većina srpskih medija veoma selektivno prenosi informacije iz Crne Gore, gde su u toku masovni protesti građana zbog diskriminišućeg Zakona o slobodi veroispovesti, velika pažnja posvećena je najavljenom odlasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sever Crne Gore za Badnji dan.

Aleksandar Vučić Foto: BetaAleksandar Vučić Foto: Beta

Mediji su najpre izvestili da će Vučić uz blagoslov patrijarha Irineja provesti Badnji dan sa pravoslavnim vernicima na severu Crne Gore. Najavljeni dolazak predsednika Srbije pozdravili su protojerej-stavrofor Velibor Džomić i lideri opozicionog Demokratskog Fronta. Ipak u prvoj reakciji Episkopskog saveta nakon predsednikove najave čule su se drugačije poruke koje se mogu sublimirati u jednu rečenicu: Aleksandar Vučić nije dobrodošao u Crnu Goru na Badnji dan.

Episkopski savet je saopštio da “snažno hrišćansko, svetosavsko i narodno jedinstvo u Crnoj Gori pokazuje čvrstu rešenost naše Crkve i njenih vernika da ne dozvoli politizaciju ovog pitanja sa bilo koje strane” te da je veoma važno da tako i ostane i “da se nikako ne dopusti da iko instrumentalizuje Crkvu za bilo kakve političke ili ideološke interese”.

Pritiscima sa Andrićevog venca, za razliku od Episkopskog saveta u Crnoj Gori, nije mogao da se odupre patrijarh srpski Irinej koji je, pored toga što je dao svoj blagoslov da Vučić poseti Crnu Goru, intervenisao i kod Episkopa mileševskog da u Pljevljima primi predsednika Vučića uprkos protivljenju Episkopskog saveta u Crnoj Gori.

Patrijarh Irinej Foto: PrintscreenPatrijarh Irinej Foto: Printscreen

Podršku Episkopu mileševskom na koga je vršen pritisak da u Pljevljima dočeka predsednika Vučića najavio je i umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić, koji je široj javnosti poznat i kao otvoreni kritičar srpskog predsednika. Prema pisanju crnogorskih medija, Vladika Atanasije rešen je da u Crnoj Gori dočeka Aleksandra Vučića i “da ga pred narodom pita da li ga je sramota zbog svega što radi sa narodom i Crkvom na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori”.

Milo Đukanović Foto: PrintscreenMilo Đukanović Foto: Printscreen

Ova vest se očigledno nije dopala predsedniku Vučiću te su nastavljeni pritisci na patrijarha Irineja kako bi po svaku cenu podržao predsednikov odlazak u Crnu Goru. Tako je danas u poslepodnevnim satima u medije dospela vest da će se sutra u Patrijaršiji srpskoj patrijarh Irinej sastati sa članovima Episkopskog saveta iz Crne Gore. Iako ova poseta članova Episkopskog saveta nije najavljena zvaničnim saopštenjem u javnost je dospela putem “IN4S”-а, portala bliskog opozicionom Demokratskom Frontu koji je pružio podršku predsedniku Vučiću za dolazak u Crnu Goru. Uporedo sa objavljivanjem ove vesti, državna agencija “Tanjug” objavila je tekst sa naslovom “Patrijarh za božićne praznike želeo u CG, ali nije dobio poziv”, u kom se navodi da je “Patrijarh srpski Irinej imao dobru volju da sa vernicima i narodom u Crnoj Gori bude tokom božićnih praznika, ali mu ta želja neće biti ispunjena, jer nije dobio poziv eparhija u Crnoj Gori”, preneo je “Tanjug” pozivajući se na izvore u vrhu SPC. Ovu vest odmah su preneli RTS i mediji bliski kabinetu predsednika, a usledila je i ekskluzivna najava na Radio Televiziji Srbije da će se u petak u 19 časova u Patrijaršiji srpskoj sastati predsednik Vučić i patrijarh srpski Irinej.

Po svemu sudeći, predsednik je shvatio da će njegov dolazak u Crnu Goru najlakše proteći ukoliko među pravoslavne vernike u Crnu Goru dođe u pratnji patrijarha srpskog, te da će u tom slučaju patrijarha, a samim tim i njega, morati da dočekaju svi Epsikopi Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori ali i brojni vernici.

Sastanak je odložen za subotu ujutru, 7.30 časova, nakon čega ćemo saznati da li su pritisci na poglavara Srpske Pravoslavne Crkve ponovo urodili plodom.

Direktno