Почетна Актуелно Да ли Епархија Буеносаирешка и Јужноценталноамеричка има свој Статут и да ли припада Српској Православној Цркви?

Да ли Епархија Буеносаирешка и Јужноценталноамеричка има свој Статут и да ли припада Српској Православној Цркви?

by pera

Посетиоци вебсајт странице Епархије Буеносаирешке и Јужноценталноамеричке су се изненадили када су видели да ова епархија нигде не помиње званични назив Српска Православна Црква. Ко не верује, нека отвори званичну вебстаницу ове епархије: https://www.iglesiaortodoxaserbiasca.org. Ту се може видети један врло занимљив и гломазни галиматијас од имена: ”Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква Православна – Епархија Буеносаиреска, Јужно-централно Америчка, Православна Патријаршија Српска”.
Осим тога, из проверених извора у митрополији Црногорско-приморској, дошло се до података да је ова млада епархија у Јужној Америци донела некакав свој Статут а да се о томе није консултовала ни са Синодом, ни са Сабором нити са Епископским саветом Српске Православне Цркве у Северној, Централној и Јужној Америци. Шта пише у том Статуту остаје да се нагађа – али они који су га већ видели тврде да се ради о спорном, нестручном и непрецизном правном документу.
Истовремено, црквена јавност је сведок честих иступа и напада Владике Јужноамеричког Кирила који оптужује епископе у САД да раде на своју руку, да мењају име Српске Цркве и да су донели Устав за који нису добили одобрење од Сабора.
С обзиром на ове чињенице, поставља се питање: колики кредибилитет може да ужива неко ко уз официјелном имену своје епархије нема заједнички именитељ свих српских епархија – Српску Православну Цркву? И како веровати некоме ко је већ донео Статут за целу област Централне и Јужне Америке а да никога надлежног није питао?
Да ли је Владика Кирило доследан ономе што пише када напада друге?