Почетна Друштво ОДРЖАН ПОМЕН РУСКОJ ЕМИГРАЦИJИ У КИКИНДИ

ОДРЖАН ПОМЕН РУСКОJ ЕМИГРАЦИJИ У КИКИНДИ

by pera

Поводом стогодишњице егзодуса Беле армије и пете годишњице пројекта „Руски дани у Војводини“, српска патриотска организација „Наша Србија“ је уз подршку Епархије Банатске Српске православне цркве одржала меморијални догађај у Кикинди и Руском Селу.
У цркви Успења Богородице у Руском Селу, у коjоj jе у току рестаурација фресака, подржана од стране Друштва за развој руског историјског образовања „Двоглави орао“ из Москве, литургију је служио Епископ Банатски Никанор.
У свом обраћању након литургије, Владика Никанор је изразио саучешће целом руском народу у светлу борбе против корона вируса: „Нажалост, на пету годишњицу за нас веома значајних „Руских дана“, делегација из Русије није могла да буде с нама због ове страшне пандемије. Забринути смо за нашу руску браћу и сестре, молимо се да се изборе с овом несрећом и надамо се њиховом поновном доласку код нас.“
Након литургије је уследило полагање цвећа на гроб руског уметника Владимира Зелинског, који је тридесетих година прошлог века осликао цркву Успења Богородице, као и на Руском гробљу у Кикинди, где је Владика Никанор служио помен за 264 припадника беле емиграциjе – генерале Беле армије, чиновнике, козаке, лекаре, уметнике и чланове њихових породица – сахрањене на овом месту.

На гробљу се присутнима обратио Млађан Ђорђевић, оснивач Наше Србије:
„Пре пет година, заједно са Леонидом Решетњиковим и организацијом “Двоглави орао” започели смо реализацију овог пројекта. За то време оживели смо сећање на руску емиграцију у Кикинди и подигли споменик са именима свих сахрањених на овом гробљу. Наставићемо да одајемо почаст овом сећању, јер је допринос беле емиграције развоју не само Кикинде, већ и целе Србије немерљив – у архитектури, медицини, уметности, образовању… Овај историјски период обавезује све будуће генерације Срба да наставе да се брину о овом и другим споменицима руског присуства у Србији“, рекао је Ђорђевић.
Према речима организатора, пројекат „Руски дани у Воjводини“ ће се у пуном обиму наставити догодине, након завршетка пандемије корона вируса.

Политикон