Почетна Актуелно Gosti N1 o optužnici protiv Tačija – nezavisna odluka ili alatka za pritisak

Gosti N1 o optužnici protiv Tačija – nezavisna odluka ili alatka za pritisak

by pera

Dobro je što nije došlo do sastanka u SAD, rekao je Mlađan Đorđević, opozicioni aktivista i član predsedništva Skupštine naroda Evroazije sa sedištem u Moskvi, dodavši da ne vidi ulogu SAD u tom procesu. Govoreći o budućem statusu Kosova, Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, rekla je da ne treba zaboraviti će krajnju odluku o tome donositi Savet bezbednosti i NATO.

Nije nemoguće, smatra Milić, da je odluka o optužnici bila okinuta neumerenom izjavom člana nemačkog Bundestaga Pitera Bajera, koji je i izvestilac za Balkan nemačkog parlamenta, koji je pre neki dan rekao da se u Vašingtonu očekuje prljavi sporazum i da tamo mora da bude i predstavnik EU.

“Ovo je pirova pobeda Nemačke i svih koji miniraju ulogu SAD u ovom procesu, a dugoročno velika pobeda za Srbiju ako krene da ispravlja intenzivno narativ da je samo Kosovo žrtva, a samo Srbija je bila zlikovac i ako se predstavi na pravi način koliko je dugo bilo potrebno da dobijemo optužnicu”, dodala je.

“Nemci su ovde sebi pucali u nogu”, istakla je ona.

Milić je navela i da je nedavno na Briselskom forumu generalni sekretar NATO podržao susret u Vašingtonu. “Nemojmo zaboraviti – krajnju odluku o novom statusu Kosova će donositi Savet bezbednosti i NATO”, rekla je.

Nijedan veliki sporazum u regionu nije završen bez ključne uloge SAD, rekla je Milić i dodala da je uticaj SAD na kosovske strukture i dalje ključan.

Đorđević je ocenio da je dobro što nije došlo do sastanka u SAD. “Ne vidim ulogu SAD u tom procesu, ona se sama nametnula kao pregovarač, ono što je problem osim što SAD nisu pregovarač je da mi u Srbiji ne znamo na kojoj platformi Vučić pregovara”, kazao je on.

On se složio da u ovom slučaju sigurno ima nemačkog uticaja. “Postoji varijanta i da je ovo ista igra kao sa Ramušem Haradinajem.. videćemo u narednim danima šta je”, dodao je.

“Optužnica Kosovu najzad treba da se pokaže ono što je istina, da je OVK činila terostičke napade, da su ubijali Albance, Srbe..”, kazao je.

On je upitao da li SAD I EU imaju snage da se obračunaju sa kriminalom na Kosovu. Pitanje Kosova se može rešiti pomirenjem naroda, napretkom, rešavanjem problema kriminala, navodi Đorđević.

Aljbin Kurti je, kako je dodao, hteo da se obračuna sa kriminalom, i “naravno da su ga SAD skinule sa vlasti jer je hteo da se izbori sa kriminalom”.

Milić, međutim, smatra da je Kurti jedan od najprecenjenijih političkih ličnosti u regionu.

“A druga precenjena priča je da je korupcija na Kosovu najveći problem, a šta ćemo sa ratnim zločinima. Dok je bio aktivista i opozicija, Kurti je forsirao samo pitanje korupcije, ne pitanja ratnih zločina, minirao je postavljanje suda, on nije nikakva progresivna zvezda”, ocenila je.