Почетна Актуелно “Najgluplja stranka” u istoriji politike?

“Najgluplja stranka” u istoriji politike?

by pera

Juče je kao bomba odjeknula izjava lidera POKS-a Žike Gojkovića da je njegova organizacija prešla cenzus i da ulazi u parlament. Naveo je tada ovaj član poslaničkog kluba SNS-a da su monarhisti dobili 3,07% i da su postali parlamentarna stranka.

Ova tvrdnja je mnoge začudila jer je za prelazak preko Vučićevog cenzusa od 3% bilo neophodno da POKS osvoji oko 12.000 glasova, odnosno da u odnosu na zvanično saopštenje izlaznost na ponovljenim izborima, osvoji minimum 25%.

FOTO: Direktno.rs

Bilo je i onih koji su znajući da je POKS satelit stranka SNS-a očekivali da ih braća Vučić ubace u skupštinu, pa su poverovali u izjavu Gojkovića.

A kako je do izjave došlo? Zašto je POKS definitivno “najgluplja stranka” koja je učestvovala na izborima? Zato što je g. Gojković razmišljali na sledeci način:

– Imamo 2,6%, izbori se ponavljaju na 234 mesta. Procenat koji tu dobijemo saberemo sa onih 2,6% i podelimo sa dva. I to je rezultat na izborima! Treba nam dakle 3,41% i unutra smo!

POKS ipak ne ulazi u ParlamentPOKS ipak ne ulazi u Parlament

Kada su videli da je procenat koji dobijaju veći od 3,5% POKS-ovci na čelu sa šefom Žikom počeli su da slave. Verovatno im je Žika rekao:

– Jesam vam ja govorio da Andrej i Aleksandar ne lažu. Rekli su mi da ulazimo u parlament. I ispunili obećanje!

Njihova matematika je pokazala da kad saberu i podele sa dva, evo njih na 3.07%. A matematika je egzaktna nauka. Nažalost, Arhimedes i ekipa nisu znali da će se istom baviti Žika Gojković i njegova ekipa.

Direktno