Почетна Актуелно МАЛА АНАЛИЗА – Како схватити Горана Весића

МАЛА АНАЛИЗА – Како схватити Горана Весића

by pera

Изјава Горана Весића не може да се разуме без неколико чињеница из ширег контекста:

1. Горан Весић је бивши високи функционер Демократске странке, који је био њен члан од оснивања као студент београдског Правног факултета. Био је блиски сарадник Зорана Ђинђића и главног безбедњака “жутих” структура после Ђинђићевог убиства – Микија Ракића. Када су Ракић и западне, пре свега, британске службе одлучила да створе нову странку,  као мешавину патриота и еврофанатика, Ракић је приступио СНС и постао њен високи функционер. Весић припада еврофанатично, пронатовском и русофобском делу СНС.
2. Пошто у СНС постоји чврста контрола и субординација, која се пре свега огледа у чињеници да ни један високи функционер не сме да изјави ништа што би било супротно ставу Александра Вучића, посебно у овако осетљивим стварима. Дакле, Весић је изјавио оно што Вучић мисли, али не жели да каже како би своју позицију учинио што магловитијом и мање рањивом.
3. Демонстрације у Београду се одвијају у тренутку када започињу важни преговори о Косову, на којима ће Брисел и Вашингтон покушати да од Србије издејствују признање тзв. Косова и њену сагласност да тзв. Косово буде примљено у УН. Пред почетак преговора Вучић је за “Политико” изјавио да “територијално питање није најважније”. Уосталом, још од противуставних Бриселских споразума Вучић недвосмислено показује да је спреман да потпише споразум о одрицању Србије од Ким. Истовремено, ових дана високи функционер СНС и народни посланик, члан Парламентарне скупштине НАТО и један од главних заговорника учлањења Србије у НАТО пакт, Драган Шормаз, изјавио је како Русија нема права да се меша у решавање косовског питања и да, уз то, она не представља не само велику већ ни регионалну силу. Очигледно је да Вучић није добио од Лаврова и Путина сагласност за одрицање Србије од КиМ, јер је изгледа и Русији постало јасно да би то била само прва степеница на путу приступања Србије НАТО пакту. Од тада Вучић све више осећа Русију и руско присуство у Србији као терет, а о томе уместо њега говоре његови сарадници.
4. Пре Весићеве изјаве, за демонстрације у Београду Русију су оптуживали прозападни аналитичари. С друге стране, јасан је став Брисела када су у питању протести опозиције, јер је Брисел још пре избора позивао опозицију да одустане од бојкота и да се врати у институције. Прозападни аналитичари су за руско мешање у догађаје у Србији оптужили Млађана Ђорђевића, кума Драгана Ђиласа, који је потпредседник Парламентарне скупштине Евроазије и чест гост у Русији. Управо њега окривљује за догађаје у Београду и Горан ВЕсић. Очигледно да Вучић хоће да дискредитује Ђорђевића јер је из неких разлога закључио да може да му буде озбиљан ривал на следећи председничким изборима.
5. Једно је јасно, Весић у својој изјави оптужује руски фактор за мешање у догађаје у Србији и тако допуњава недореченог Вучића који је рекао како су службе безбедности јасно утврдили да је у догађаје у Србији умешан инострани фактор. Који одговорио је Весић и при томе је неважно што се потом оградио рекавши  да то нису кругови блиски Путину. Јавност ће упамтити само први део поруке, а он има за циљ не да дискредитује ЕУ или НАТО, већ Русију. Истовремено, Весићева порука ће добро доћи Вучићу да у Бриселу тражи још већу подршку за себе и своју аутократску владавину.
6. Протести у Београду су резултат свеопштег незадовољства народа једним режимом који је уништио правни поредак, корупцијом, издајом националних интерсеа, негативном селекцијом, уништењем образовања, партијском државом. Мотиви демонстраната су потпуно различити. Сваки протест може бити искоришћен, али то су последице, узрок протеста се мора лечити, а његова дијагноза је јасна – Александар Вучић и његова владавина. Што се пре изађе из ове ситуације, сачуваће се стабилност земље и спречиће се “наранџаста револуција”.
Излазак је могућ само уз примену метода који приличе парламентарној демократији, тако што ће се кроз разговор власт, опозиције и угледних појединаца и друштвених група доћи до прелазне изборне Владе, која ће створити токо 6-12 месеци услове за фер изборе. Игнорисање оправданог гнева народа само ће отежавати ситуацију.
Плашим се да је брутална и противзаконита употреба силе од стране полиције доказ да ће Вучић своју власт, али и евентуалну одлуку о ампутацији КиМ, бранити свим средствима. У том случају одговор народа ће бити још жешћи, јер Срби су спреми да одбрани слободе и отаџбине иду до краја. Данас истински пријатељи Срба морају бити уз народ који брани своју слободу и своје Косово и Метохију.
Проф. др Зоран Чворовић