Почетна Актуелно Заступнику Покрета за одбрану Косова и Метохије, проф. др Милошу Ковићу

Заступнику Покрета за одбрану Косова и Метохије, проф. др Милошу Ковићу

by pera

Уважени професоре,

Непријатно ме је изненадила Ваша одлука и одлука председништва Покрета да се против Председника Србије Александра Вучића не подноси кривична пријава због дела националне велеиздаје. Објашњење за ову одлуку није много убедљиво имајући у виду да је Председник Србије сепаратистима у Приштини предао институције државе Србије као што су судство, полиција, телекомникације, катастар, електроенергетски систем као и све локалне самоуправе на простору КиМ. Не мора човек да буде правник а најмање декан или професор правног факултета па да не примети да је сваки овај чин дело националне велеиздаје. 

Наиме, да за тренутак занемаримо све Вучићеве антиуставне потезе када је у питању Косово и Метохија, само прихватање издајничког Бриселског споразума је довољан разлог за кривичну одговорност Александра Вучића. Верујем да је и Вама јасно да је једна од највећих последица тзв. Бриселског споразума изопштавање држављана Републике Србије са простора Косова и Метохије из устано-правног поретка државе Србије тиме што им је ускраћено право да бирају своје локалне органе власти на српским изборима. Подсетићу Вас да је Александар Вучић под претњом силе уз помоћ својих криминалних структура натерао Србе да изађу на сепаратистичке изборе. Морате признати да се не може одбранити јужна српска покрајина штитећи лик и дело Александра Вучића. 

Морам да Вам признам да ме Ваше именовање за заступника Покрета није одушевило. Ово из разлога јер сте Ви низ година и доскора били председник политичког савета Демократске странке Србије чија се политика задњих година заснивала на колаборацији са Српском напредном странком. ДСС је у више од 20 општина била у власти са актуелним режимом. Не може се примера ради, пре подне делити пословни простор са напредњацима на Вождовцу или на Врачару као и разне функције у општинским и градским органима а после подне од тих истих напредњака бранити Косово и Метохију. Уосталом, позив Александра Вучића српским судијама на Косову и Метохији да положе заклетву пред ратним злочинцем Хашимом Тачијем у складу са уставом самопроглашене репубике Косово није наишао на осуду ни Вас ни ДСС-а чији сте Ви били преседник политичког савета. Нажалост, морам да приметим да сте се и Ви лично слично понашали. Подсетићу Вас на Ваше именовање за председника Управног одбора Историјског музеја Србије од стране Владе Републике Србије чији је председник у то време био Александар Вучић. Именовани сте решењем број 119-5407/2014 од 13.06.2014. године (Службени гласник РС бр. 62/14). чију копију Вам достављам у прилогу.

Питам се који су мотиви за прихватање ове понуде од стране Александра Вучића годину дана након што је он прихватио издајнички Бриселски споразум.  Ако је то тачно, не може се у исто време бити и владин чиновник и борити се против издајничког деловања актуелног режима.

Ваш одлазак са места председника политичког савета на заједничкој конференцији са председником странке Милошем Јовановићем уз образложење да идете на нову функцију помало личи на то да Покрет за одбрану Косова и Метохије постаје филијала ДСС-а. Успут, чини ми се, да сте у складу са педагошким захтевима као универзитетски професор на истој конференцији пропустили прилику да се оградите од изјаве Милоша Јовановића да подржава батињање српских студената. 

Са друге стране, у деловању Покрета значајан акценат је дат на формирање општинских одбора. У времену када се решава судбина Косова и Метохије чини се да има много важнијих ствари од конституисања општинских одбора. Многи ће да помисле да на тај начин Покрет подсећа на политичку странку и да се спрема за предстојеће председничке изборе. 

Због свега предоченог желим да Вас обавестим да себе не сматрам више чланом вашег Покрета за одбрану Косова и Метохије. Ја лично ћу у оквир Народног поркета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ у границама својих могућности наставити борбу за очување Косова и Метохије у овиру Републике Србије. 

На крају још да Вам кажем да нисте џентлменски поступили према до јуче чланици Покрета Драгани Трифковић ни Ви ни господин Часлав Копривица. Али то препуштам Вашој савести. 

Очекујем да на ово моје писмо нећете одговарати јер сматрам да би свака даља расправа била беспредметна а намјамање би користила напорима за очување Косова и Метохије.

 

Косовска Митровица
29.07.2020. године                       Славиша Ристић 

                                                           Председник  Народног покрета Срба са Косова и Метохије «Отаџбина»