Почетна Политика EU SKRIVA VUČIĆEVA NEDELA

EU SKRIVA VUČIĆEVA NEDELA

by pera

„Najnoviji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije pokazao nam je ono što smo već znali: da je EU saučesnik u Vučićevom mrcvarenju Srbije“, saopštio je danas predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević. 

Po njegovim rečima, „ni ovaj diplomatski uvijen dokument nije uspeo da prikrije notorne činjenice naše stvarnosti: da je situacija u pravosuđu katastrofalna, da su mediji neslobodni i da demokratski izbori u ovoj zemlji više ne postoje. Izveštaj licemerno konstatuje napredak u usklađivanju srpskog zakonodavstva sa pravom EU, iako je očigledno da se ni to ne dešava – Srbija naime u prethodnih godinu dana nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje.“

I pored toga što, kako se navodi u saopštenju, Vučića u Briselu tapšu po leđima jer odgovara spoljnopolitičkim interesima pojedinih evropskih država, njemu se tolerišu kriminal, korupcija i autokratija njegovog režima zarad trgovine Kosovom i drugim nacionalnim interesima Srbije. „Vučiću se obećavaju projekti i investicije, iako napretka nema“, navodi Đorđević.

„Sa druge strane, najčudnija u celoj toj jednačini je srpska opozicija, koja gleda u evropske izaslanike Tanju Fajon i Vladimira Bilčika kao spasioce koji će Srbiji doneti demokratiju“, ističe Đorđević i dodaje: „Bez nipodaštavanja, radi se nesumnjivo o uvaženim ljudima, ali kao tek dvoje od 705 evropskih parlamentaraca, njihov uticaj je izuzetno ograničen. U pogledu Srbije, oni više služe da anesteziraju opoziciju obećanjima i lepim rečima, nego što će ikada doneti bilo kakvu promenu. Vučić je glavni partner EU: on je tu da obavi posao – da preda Kosovo, da uguši Republiku Srpsku i Srbe u regionu uopšte, da uništi veze sa Rusijom, Kinom i drugim dokazanim partnerima naše zemlje. Evropljane baš briga za srpsku demokratiju. I najbolji pokazatelj za to je što niko nije ni trepnuo na gotovo jednopartijski parlament koji Srbija danas ima,“ navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

„Neće nam EU pomoći da se oslobodimo ovog zla. To je zabluda koje se moramo osloboditi. Njima Vučić odgovara, a Srbija će morati sama da se izbori sa njegovim rušiteljskim režimom. U se i u svoje kljuse, do oslobođenja!“, zaključio je Đorđević.

Pokret Oslobodjenje