Почетна Актуелно Симболика медведа код Срба – Шта заправо представља медвед?

Симболика медведа код Срба – Шта заправо представља медвед?

by Stefan Milanovic

Већина народа у свету је некада веровала да им је нека животиња заштитник. Примера ради, орао, веровали су Немци, био је њихов заштитник, за Грке то је била лисица, за Бугаре – бик, Турцима је змија била заштитни симбол, док је код Срба то био – вук. Али, поред вука, Срби су поштовали још неколико животиња, а пре свега медведа. Да је то тако уверили смо се још у основној школи читајући бајку „Међедовић“ која припада српским народним умотворинама. У овој причи медвед са женом добија дете, брине о њему, а када је младић порастао добио је невероватну снагу и издржљивот. Такође, медведи су некада имали веома распрострањена станишта у Србији, али су данас, нажалост, постали угрожена врста. Није згорег рећи ни податак да медвед има способност да се усправи на две ноге, па је старе Србе подсећао на човека, те је постојало веровање, кажу антрополози и етнолози, да су наши стари веровали да потичемо од медведа. Медвед, вук, змија и остале животиње имале су велико поштовање међу српским народом.  Наравно, поред вука и медведа, који су биле две животиње којима су Срби били највише фасцинирани, код наших предака су биле поштоване и друге животиње, попут змија, коња, коза, петлова, а све то је указивало какв су однос Срби имали према живом свету и природи.

“С колена на колено сачувала су се наивна веровања да између животиња и људи може бити сродничке везе. Таква веровања нашла су израз најчешће у легендама и митовима – Међедовићев отац био је медвед, Милоша (К)Обилића родила је кобила по једној легенди, а по другој – змај.,” написао је етнолог Веселин Чајкановић у књизи “Мит и религија у Срба”.

Та поносита, храбра, неустрашива животиња одувек је код људи изазивала страх, али пре свега дивљење.

Када говоримо о актуелностима, ових дана посебну пажњу изазвао је лого покрета „Ослобођење“ чији је председник Млађан Ђорђевић. Таблоиди су осули паљбу на Ђорђевића и његов покрет тврдећи да је медвед – руски симбол, алудирајући вероватно на симболику медведа каква и дан – данас постоји код Руса. Међутим, неупућеност у сопствену историју новинара који су креирали такве наслове и текстове је без оправдања. Посебно имајући у виду да је код свих Словена и у целокупној словенској митологији, па наравно и код Срба, медвед довођен у везу са богом пашњака, поља и шума Велесом, те се медвед сматрао „шумским царом“. Такође, медвед је одувек имао симболику заштите, мудрости, буђења из сна. Симболично, зар не?

А када говоримо о психолошким аспектима и симболици медведа, он је тај који зна када је право време за акцију и неприкосновени је ловац. Такође, симболично. А ако се на сва ова значења и симболе медведа дода и податак да је ова животиња једна од оних која је најбрижнија и најбоље брине о својим младунцима – симболика је употпуњена.

АУТОР: Ј.Ћ.