Почетна Друштво Жртве комунистичког терора и злогласно место страдања – Лисичји поток

Жртве комунистичког терора и злогласно место страдања – Лисичји поток

by Stefan Milanovic

Ко би вероаво да је у широм центру Београда, у близини Старог двора, убијено и стрељано више хиљада грађана после ослобођења Београда 1944. године. Масовне ликвидације, невиних људи биле су свакодневица. Када говоримо о Београду, а таквих је места било широм Србије, важно је да напоменемо да је једно такво место, нажалост само једно од таквих места и Лисичји поток у Београду.

Сваке године се на овом месту одржава помен жртвама комунистичког терора. Стрељани људи су били људи којима није ни било суђено. Само зато што их је неко прогласио непријатељем, били су убијени. На нама је да ову страхоту никада не заборавимо, јер су браћа убила браћу.

На овом месту, у јарку, познатијем као Лисичји поток данас постоје обележја која подсећају на страшне комунистичке злочине. Спомен – обележје жртвама комунистичког терора подигнуто је у виду крста. Такође, постоји и Краљева чесма, чесма која је подигнута 1936. године, односно две године пошто се десио атентат у Марсеју 1934. године, на краља Александра Првог Карађорђевића.

Припадници ОЗНЕ (Одељење за заштиту народа) на овом месту су, кажу процене, убили од 1000 до 3000 људи. Тачан број никада није утврђен. Оваква гробља постое широм Србије. На нама је да не дозволимо да се о истини ћути и да не дозволимо да жртве постану заборављене.

“Ако нам заиста лежи на срцу будућност Србије, добробит и достојанство свих који у њој живе, наша је обавеза да учинимо све што можемо да недужне жртве комунистичког терора 1944. и 1945. године буду спасене од заборава – да се њиховим сенима поклонимо не само ми овде, него и српско друштво у целини, па и они који, на своју и нашу срамоту, о њиховом страдању данас не знају ништа. Тек тада може доћи до истинског праштања и помирења, који су предуслов суштинског оздрављења српског друштва и знак да ће оно умети да се врати најбољим традицијама српског народа”, рекао је Леон Којен.