Почетна Актуелно ПРЕДСТАВНИЦИ КОМПАНИЈЕ РИО ТИНТО ОДБИЛИ РАЗГОВОР СА ГРАЂАНИМА

ПРЕДСТАВНИЦИ КОМПАНИЈЕ РИО ТИНТО ОДБИЛИ РАЗГОВОР СА ГРАЂАНИМА

by pera

У селу Брезјак у лозничком крају данас је одржан велики протест испред представништва мултинационалног концерна Рио Тинто, а против намере те компаније да отпочне експлоатацију руде литијума. Локално становништво највише брине утицај прљавих технологија повезаних са ископавањем литијума на њихову околину, на шта су често упозоравали и домаћи стручњаци за заштиту животне средине.

Протест је организовало удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“, а њихова представница Марија Алимпић у обраћању окупљенима истакла је да „грађани нису обавештавани о овом пројекту, није било никаквих консултација, а многи су и застрашени“. „Морамо да будемо свесни колико дугорочних проблема ће овај пројекат да остави, не само за становнике лознице и околине, већ и целе Србије“, рекла је Алимпићева и додала: „Представник Рио Тинта Грегори Махер не зна где је дошао.

Срби ће да бране своје домове, своја села и своју животну средину“. То је потврдио и мештанин Славиша Милетић, који је у ватреном говору рекао да је „потомак славних предака и отац шесторо деце, али да не намерава да се повуче, већ да се бори за своју земљу“. Професор Душко Кузовић, представник покрета Ослобођење, нагласио је да пројекат није транспарентан: „Студија изводљивости је проглашена пословном тајном компаније Рио Тинто.

Захтевамо мораторијум, не само на овај пројекат, већ и на све друге подухвате који трајно уништавају животну средину, попут мини-хидроелектрана“. На скупу су говорили и представници еколошких покрета, указујући на бројне проблеме ископавања литијума.

Протест је окупио више стотина мештана Брезјака и околних села, који су носили транспаренте „Рио Тинто далеко ти лепа кућа“, „Ми бранимо целу Србију“, „Шта ће нам рећи наша деца“, „Вама литијум – нама отров“.

Протесту је присуствовао и председник покрета Ослобођење, Млађан Ђорђевић, који је пре неколико дана у медијима указао на проблеме и штетне последице овог пројекта, објаснивши да ће Србији након завршетка експлоатације остати „уништена животна средина у једном од најлепших делова земље, као и седам милијарди тона отровне јаловине“.

Представници Рио Тинта су напустили канцеларије пре почетка протеста, одбивши притом да разговарају са окупљеним грађанима.

Политикон