Почетна Актуелно Еколошки покрети не одустају од борбе против отварања рудника литијума код Лознице

Еколошки покрети не одустају од борбе против отварања рудника литијума код Лознице

by Stefan Milanovic

Еколошки покрети неће престати да се боре против отварања рудника литијума код Лознице јер су и истраживања већ нанела штету животној средини, рекла је представница удружења “Заштитимо Јадар и Радјевину” Марија Алимпић.

Она је за Бету рекла да би отварање рудника изазвало еколошку катастрофу јер се и од бушотина, направљених током истраживања, види штета по биљни свет, а сумња се да су загадјене и воде.

Влада Србије потписала је 2017. године Меморандум о развоју лежишта литијума и бора у селима Јадра, Брезјак, Слатина, Ступица и Недељица, са компанијом Рио Тинто која је од 2004. године истраживала то подручје.

Пројекат отварања рудника “Јадар” требало би, по проценама стручњака, да задовољи око десет одсто светских потреба за литијумом који би се користио за батерије за електричне аутомобиле.

По писању медија компанија Рио Тинто ради са домаћим и светским стручњацима на развоју технологије за прераду те руде која је названа јадарит по месту порекла.

“Из многобројних бушотина које су направљене током истраживања цури нека течна материја и око њих нема растиња”, рекла је Алимпић.

Додала је да је, према незваничној информацији, Завод за јавно здравље у Шабцу препоручио 2013. године да се обустави истраживање.

Алимпић је рекла да су мештани села почели да добијају решења о пренамени земљишта из пољопривредног у градјевинско, а да их нису тражили, па се претпоставља да ће то земљиште бити обухваћено експропријацијом за потребе отварања рудника који ће се простирати на 60 квадратних километара.

“Са представницима Рио Тинто разговарали смо 23. септембра ове године и на сва питања смо добили два одговора, да је пословна тајна или интелектуална својина”, рекла је Алимпић.

Председник Коалиције за одрживо рударство Србије Звездан Калмар рекао је да је Министарство градјевинарства дало сагласност на усвајање просторног плана посебне намене за развој рудника литијума.

“То значи да је Влада Србије усвојила круцијални документ, па није тачно да није ништа ‘потписала’ како тврди председник Александар Вучић”, рекао је Калмар.

Он је оценио да је просторни план посебне намене нелегалан и нелегитиман јер нису разматрани алтернативни планови развоја, као развој пољопривреде, већ ће се из буџета, новцем свих градјана, финансирати доводјење струје, воде, пута и гаса за потребе рудника.

Калмар је оценио да би се тај део западне Србије могао развијати и улагањем тог новца у пољопривреду при чему се не би загадјивала животна средина.

Влада Србије, према његовим речима, ускратила право јавности на дијалог о плану развоја, а приватни пројекат финансира јавним новцем.

Правни консултант еколошких покрета Сретен Ђорђевић рекао је да су пољопривредници добили решења о пренамени земљишта од Републичког геодетског завода, којем се улаже и жалба на то решење.

“Пољопривредници су добијали групна решења са 250 имена на једном документу и 80 на другом са истим деловодним бројем и роком за жалбу од осам дана у ‘фус ноти’, што нису ни видели и пропустили су рок за жалбу”, рекао је Ђорђевић.

Истакао је да ће посебан проблем бити у висини пореза на градјевинско земљиште који ће власници морати да плате док се не спроведе експропријација, а да ће процес отварања рудника потрајати неколико година.

Ђорђевић је рекао да Рио Тинто још нема студију о утицају рудника на животну средину и градјевинске дозволе, а да се припрема експропријација у интересу инвеститора.

Он је рекао да ће са територије где се планира отварање рудника становништво бити исељено, а да ће најгоре бити онима који остану на рубовима јер ће бити засипани штетним материјама.

“Процене су да за издвајање из руде једног килограма литијума треба 25.000 литара воде која ће се вероватно узимати из Дрине и подземних језера, што говори о могућој штети за воде и пре него што се у то укључи могуће загадјење”, рекао је Ђорђевић.

Извор: Бета