Почетна Актуелно Млађан Ђорђевић: Вучић политизовао сахрану патријарха Иринеја

Млађан Ђорђевић: Вучић политизовао сахрану патријарха Иринеја

by Stefan Milanovic

Испраћај патријарха Иринеја био је централна тема данашње штампе. Наслови гласе: “Патријархов аманет: Не рушите храм мира и српског јединства”. “Сузе за патријархом помиритељем”. “Храм светог Саве постао вечна кућа патријарха”. “Испраћај патријарха у кругу политичара”. У јутарњем програму “Пробуди се” штампу је прелиставао председник покрета “Ослобођење” Млађан Ђорђевић.

Ђорђевић, који је као саветник некадашњег председника Бориса Тадића учествовао у организацији сахране патријарха Павла 2009. године подсећа да је у време сахране патријарха Павла такође владала пандемија, тада вируса САРС.

На питање шта је разлог знатно мањем броју људи који су дошли на сахрану Иринеја, наводи да је коронавирус свакако разлог томе али и то што је сахрана добила политички карактер.

“Кампања која се води око ове тешке болести је сигурно уплашила људе али и сам начин на који је организована сахрана је одбио људе, јер нису знали да ли ће уопште моћи да приђу одру”, каже Ђорђевић и објашњава:

“Около су биле кобре, било је обезбеђење, било је тачно прописано где ко може да седи и вероватно је један број људи био свестан да неће моћи да приђе.”

Сахрани је политички карактер, како каже, пре свега дао говор председника Србије Александра Вучића.

Подсећа да је, кад је патријарх Павле умро, вест о томе објавио Амфилохије, који је тог тренутка мењао патријарха Павла.

“Овде се догодило да је на Инстаграму Александар Вучић објавио вест о смрти патријарха Иринеја”, објашњава он и додаје:

“Друга неистина коју је он рекао је да је Борис Тадић присуствовао синоду, што је апсолутно нетачно.”

Што се тиче говора на сахрани патријарха Павла, каже да говор Бориса Тадића није био планиран, већ је он то учинио након што га је владика Атанасије Јефтић, у току саме сахране, замолио да каже неколико речи.

“Нико пре Александра Вучића није ишао на седнице сабора Српске православне цркве, као што је он то учинио 2013. године и покушао да учини 2019. када је дошао само до црвеног салона”, тврди Ђорђевић.

Додаје да се нико на саборима никад није свађао као што је Вучић то чинио са митрополитом Амфилохијем.