Почетна Актуелно Србијо, ОВО хоћеш?! Сви ужаси које је Рио Тинто направио у СВЕТУ, а о којима се ћути (ФОТО/ВИДЕО)

Србијо, ОВО хоћеш?! Сви ужаси које је Рио Тинто направио у СВЕТУ, а о којима се ћути (ФОТО/ВИДЕО)

by Stefan Milanovic

Компанија Рио Тинто уз помоћ српских власти планира да отвори рудник јадарита у лозничком крају. Сви процеси које је поменута мултинационална компанија започела, под велом су тајне. Оно што је српској јавности представљено је да ће Србија профитирати од тог пројекта, али ко ће од тога имати користи? Грађани Србије сигурно не, јер нам се спрема катастрофа. А да то нису само “празне речи” сведоче и фотографије ужаса који је компанија Рио Тинто направила у свету, као и протести који су се против ове компаније дешавали.

Фотографија пре и после доласка компаније Рио Тинто

Врло брзо су људи који су на време видели какав ужас за собом оставља компанија Рио Тинто. Стога, против ове пошасти народ је устао. Посебно у Аустралији, где је компанија Рио Тинто направила еколошку катастрофу, са веома тешким последицама.

У прилог томе говори и интервју Кевина Вуда, бившег премијера Аустралије који је дао за СИ-ЕН-ЕН.

”Ја мислим не само у Аустралији већ глобално Рио Тинто је демонстрирао ниво ароганције према демократски изабраним владама у свету, где Рио Тинто мисли да је овде ГОРЕ, а изабране владе и друштвене норме у којима он оперише овде ДОЛЕ.” (Кевин Руд, 26. и 28. Премијер Аустралије, интервју ЦНН, 4.40-4.58 мин).

Један од најгорих катастрофа које је компанија Рио Тинто направила је управо пример из Аустралије.

Британско-аустралијски рударски гигант Рио Тинто извинио се што је експлозијом уништио 46.000 година старе пећине Абориџина у Западној Аустралији које датирају из последњег леденог доба.

Пећине у клисури Јукан, у регији Пилбара уништене су приликом радова на проширењу рудника.

Оне су драгоцене за културу Абориџина и спадају међу најстарија позната места на којима су откривени трагови абориџинске присутности.

Пројекат “Јадар” подразумева отварање рудника подземне експолоатације у Лозници. У компанији Рио Тинто кажу да је реч о 60 квадратних километара простора који покрива њихова лиценца. Светска класа литијума чија је будућност у електричним аутомобилима – тако описују потенцијал лозничког краја.

Међутим, нико од оних који желе да се овај пројекат спроведе не спомиње да ће, ако се овај пројекат спроведе, а то не желимо, пољопривреда бити само прошлост, да ће земљиште бити затровано, да ће јаловина преплавити овај крај, као да ће реке Јадар и Дрина бити загађене, јер ће се из њихових корита изимати вода и загађена враћати у исту.

Хуелва, Рио Тинто
Протести у свету против Рио Тинта

Иако компанија Рио Тинто у српским медијима шири причу да разговарају са грађанима и да праве “отворене разговоре”, из наших извора са лица места сазнајемо да је то ноторна лаж. Пре свега, неколико организација ( Коалиција за одрживо рударство у Србији, Удружење Заштитимо Јадар и Рађевину, покрет Ослобођење) је у Медија центру у Београду организовало Округли сто на ком је дискутовано о штетности отварања рудника, а на који су били позвани и представници компаније Рио Тинто, Министарство грашевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и Министарство рударства и енергетике. Нико се од представника компаније Рио Тинто и два поменута министарства није појавио, о чему сведочи и ова фотографија!

Празне столице Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Рио Тина и Министарства рударства и енергетике

Српски активисти упозоравају на то да званичних информација о детаљима пројекта нема, а да Рио Тинто изнова одбија да их достави на захтев, заклањајући се иза правила о пословној и комерцијалној тајни.

Мештани лозничког краја са правом су забринути за своју и будућност своје деце.

Редакција “Политикона”