Почетна Актуелно Рио Тинто: Срамна историја кршења људских и радних права и уништавање животне средине широм света

Рио Тинто: Срамна историја кршења људских и радних права и уништавање животне средине широм света

by Stefan Milanovic

Рударски гигант Рио Тинто промовише се као одговоран и етичан послодавац и „добар комшија“, као и заштитник животне средине. Према The Way We Work, глобалном кодексу пословног понашања компаније, Рио Тинто „фокусирање на одрживи развој – на економски просперитет, социјалну добробит, управљање заштитом животне средине и снажне системе управљања и интегритета – пружа оквир у коме наше пословање послује …“

Рио Тинто тврди да је „поштовање најважније за складно радно место, где се поштују права запослених и где се потврђује њихово достојанство, без застрашивања, дискриминације или принуде било које врсте.“ У погледу људских права, компанија исповеда се да „… креће у изградњу трајних односа са нашим суседима који показују међусобно поштовање, активно партнерство и дугорочну посвећеност.“  Коначно, у погледу животне средине, компанија проглашава да „изврсност у еколошким перформансама и управљању производима је пресудан за наш пословни успех … Где год је то могуће спречавамо или умањујемо, смањујемо и исправљамо поремећаје животне средине. “

Звучи добро. Али стварност је да су тренутне операције Рио Тинта више у складу са њиховим очигледним досадашњим дослухом са фашистичким и расистичким режимима, него са њиховим наведеним политикама поштовања заједница, радника и животне средине. Упркос тврдњама компаније, постоји безброј примера наводних кршења људских и радних права и девастације животне средине коју је Рио Тинто починио широм света и током деценија. Од Папуе Нове Гвинеје до Намибије, од Горњег полуострва Мичиген у САД до Мадагаскара и од Камеруна до Индонезије, Рио Тинто има дугу и срамотну евиденцију. У наставку смо навели резимее неких претходних и текућих оптужби против Рио Тинта, прикупљених из информација у јавном домену. Молимо вас да пратите линкове за даље детаље ових навода.

Запис о саветовању са репресивним режимима

1930-их у Шпанији, под влашћу фашистичког генерала Франциска Франка, Франкове трупе позвале су леве рударе који су штрајковањем изразили незадовољство рудницима Рио Тинта. На годишњем генералном састанку компаније из 1937. године, сер Аукланд Гедес известио је „откако су рударске области заузеле снаге генерала Франка, није било даљих проблема са радном снагом … Рудари проглашени кривима за прављење невоља су под војском суда и стрељани“.  Рио Тинто је такође обезбедио руду за програм наоружања нацистичке Немачке.

У Јужној Африци из периода апартхејда, рудник бакра Рио Тинто Палабора потплатио је своју црну радничку снагу, није успео да достигне ни минималну плату коју је одредио Јужноафрички институт за расне односе.  У суседној Намибији, црни радници који граде рудник уранијума Росинг живео у застрашујућим условима у привременим камповима, за које су истраживачи сматрали да су „сродни ропству“.  Иако Рио Тинто и дан данас наставља да исповеда свој етички кодекс и принципе, чини се да је тежња компаније за корпоративном добити главни приоритет.

Рудник Борак, Борон, Калифорнија, САД

У малом пустињском граду Мојаве, граду Борон у Калифорнији, Рио Тинто је недавно закључао 570 рудара из рудника бората. Од 31. јануара 2010, ове породице се боре да саставе крај с крајем без исплате из Рио Тинта. Компанија је предузела ову акцију у знак одмазде због одбијања рудара да пристану на уговор који је претио да ће пристојне, породичне и друштвено подржавајуће послове претворити у послове са скраћеним радним временом, привремене или уговорене.

Рио Тинто је довео заменске раднике да раде послове дугогодишњих искусних рудара, од којих су неки радили у руднику и преради 30 до 40 година. Нејасно је да ли радници који врше замену имају могућност да производе исти квалитетан производ са истом поузданошћу као што су то искусни рудници бора Рио Тинто закључали. Чини се да Рио Тинто једноставно користи замене радника како би помогао компанији да изгладни затворене породице.

Породице Борона платиле су високу цену за своју храбру одлуку да се супротставе Рио Тинту, глобалном насилнику вредном више милијарди долара који је навикао да гура људе и креће по свом. Брину се због плаћања хипотеке, плаћања здравственог осигурања и стављања хране на сто. Али, уз подршку заједнице бора и породица и радника широм Калифорније, САД-а и света, они стоје чврсто и посвећени постизању поштеног уговора у руднику у Бору.

Рудник Пангуна, Боугаинвиле, Папуа Нова Гвинеја

На острву Боугаинвиле, Папуа Нова Гвинеја, људи су се ратовали и победили у десетогодишњем рату против Рио Тинта и његовог рудника бакра и злата Пангуна током 1990-их. Отпор руднику био је тако интензиван, компанија је била принуђена да га затвори 1989. године и од тада рудник није био у функцији. Иако су људи Боугаинвиле-а на крају били успешни у борби са Рио Тинто-ом, платили су високу цену – и за развој рудника и за своје противљење њему.

Жалба на колективне тужбе у име народа Боугаинвилле која се сада налази пред америчким савезним судом наводи да је Рио Тинто починио злочине против човечности, ратне злочине и расну дискриминацију, као и кршења међународних еколошких права, између осталих злочина, у својим напорима да успостави и управља рудником Пангуна.

Конкретно, у жалби се наводи да:

Изграђујући свој огромни рудник бакра у Боугаинвиллеу, Рио Тинто је користио хемијске средства за одмашћивање и булдожере да уништи прашуму која је била кључни извор опстанка локалних становника; компанија се тада наводно склупчала са падине. (9)

Током година рада рудника, милијарде тона отровног рударског отпада генерирано је и бачено на копно и у нетакнуте воде, испуњавајући велике реке јаловином, загађујући велики залив на десетине километара даље, као и Тихи океан. ” Загађење је наводно било толико велико да су становници острва били изложени токсичним хемикалијама које су проузроковале смрт и / или болест.

Загађење ваздуха и воде проузроковало је озбиљне здравствене проблеме код сељана, укључујући инфекције горњих дисајних путева, ТБ и астму. Поред тога, јер више нису могли да се баве пољопривредом, рибом или ловом, традиционална прехрана сељана замењена је прерађеном храном, што је довело до повећања учесталости гојазности.

Рио Тинто је „народ Боугаинвила сматрао инфериорним због њихове боје и културе и, према томе, намерно кршио њихова права.“ Као део свог дискриминаторског третмана према локалном становништву, компанија је наводно исплаћивала „ропску зараду“ црни радници.

Понашање компаније изазвало је устанак буганског народа који је резултирао затварањем рудника. Као одговор, влада Папуе Нове Гвинеје увела је трупе да их поново отвори. Рио Тинто је наводно обезбедио возила и хеликоптере за превоз трупа и одиграо улогу у успостављању војне блокаде која је трајала скоро 10 година, узрокујући смрт 10.000 људи између 1990. и 1997. године.

Рио Тинто се већ деценију бори против колективне тужбе, тражећи да се жалба одбаци. Међутим, недавно је Министарство правде Обамине администрације одбило да се придружи компанији у њеном правном аргументу, чиме је отворило пут за тужбу, која би Рио Тинто могла коштати милионе репарација, да се настави у америчком судском систему.

Рудник Грасберг, западна Папуа, Индонезија

Рудник Грасберг у западној Папуи још је један пример рударског пројекта Рио Тинто који је страшно погрешио. Заједничко улагање између Рио Тинта (40% заједничког улагања ) и Фреепорт-МцМоРан, америчке корпорације са седиштем у Фениксу у Аризони, рудник Грасберг један је од највећих појединачних светских произвођача бакра и злата и садржи највеће резерве бакра и највећа појединачна резерва злата на свету, према Фреепорт МцМоРан-у.

Рудник је наводно проузроковао „масовно уништавање животне средине“ у Западној Папуи због одлагања отпада, укључујући токсичне метале, у речни систем Индонезије. Према ВАЛХИ-у, водећој индонежанској еколошкој групи, рудник је већ одложио један милијарде тона јаловине у локални речни систем, што је резултирало концентрацијом бакра у локалним рекама које су двоструко веће од индонежанске законске границе слатке воде. Током трајања пројекта, рудник ће наводно одбацити до 3,5 милијарди метричких тона отпада, упркос чињеници да је одлагање река изричито забрањено уредбом о контроли квалитета воде у Индонезији.

1996. године локални становници су се побунили уништивши 3 милиона долара опреме и затворивши објекат на три дана. Убрзо након тога, Фреепорт-МцМоРан, партнер Рио Тинта, почео је да пружа значајну подршку индонежанској влади и војсци како би се осигурала заштита рудника. Компанија је наводно првобитно уложила 35 милиона долара у војну инфраструктуру и возила и платила најмање 20 милиона долара војсци и полицији на Папуи између 1998. и 2004.

У близини рудника Грасберг наводно су се догодила озбиљна кршења људских права, а Рио Тинто и Фреепорт-Мек-Мо-Ран оптужени су за саучесништво због ослањања на војску и полицију ради безбедности у руднику.

Рудник Грасберг, западна Папуа, Индонезија

Рудник Грасберг у западној Папуи још је један пример рударског пројекта Рио Тинто који је страшно погрешио. Заједничко улагање између Рио Тинта (40% заједничког улагања ) и Фреепорт-МцМоРан, америчке корпорације са седиштем у Фениксу у Аризони, рудник Грасберг један је од највећих појединачних светских произвођача бакра и злата и садржи највеће резерве бакра и највећа појединачна резерва злата на свету, према Фреепорт МцМоРан-у.

Рудник је наводно проузроковао „масовно уништавање животне средине“ у Западној Папуи због одлагања отпада, укључујући токсичне метале, у речни систем Индонезије.  Према ВАЛХИ-у, водећој индонежанској еколошкој групи, рудник је већ одложио један милијарде тона јаловине у локални речни систем, што је резултирало концентрацијом бакра у локалним рекама које су двоструко веће од индонежанске законске границе слатке воде. Током трајања пројекта, рудник ће наводно одбацити до 3,5 милијарди метричких тона отпада, упркос чињеници да је одлагање река изричито забрањено уредбом о контроли квалитета воде у Индонезији.

1996. године локални становници су се побунили уништивши 3 милиона долара опреме и затворивши објекат на три дана. Убрзо након тога, Фреепорт-МцМоРан, партнер Рио Тинта, почео је да пружа значајну подршку индонежанској влади и војсци како би се осигурала заштита рудника. (18) Компанија је наводно првобитно уложила 35 милиона долара у војну инфраструктуру и возила и платила најмање 20 милиона долара војсци и полицији на Папуи између 1998. и 2004.

У близини рудника Грасберг наводно су се догодила озбиљна кршења људских права, а Рио Тинто и Фреепорт-МцМоРан оптужени су за саучесништво због ослањања на војску и полицију ради безбедности у руднику. Према Индонежанској националној комисији за људска права, „средином 1990-их индонежанске снаге безбедности предале су се неселективним убиствима, мучењима и нестанцима локалног становништва у заштити својих рударских операција и кампања против сецесиониста западног Папуа“.

2008. Норвешка је елиминисала Рио Тинто из свог владиног пензијског фонда због забринутости због начина рада рудника Грасберг. Имовина коју је Фонд сам продао процењена је на 850 милиона долара.

Рудник злата Келиан, Индонезија

Келиан Екуаториал Мининг (ПТ КЕМ), које је затворено 2005. године, била је рударска компанија у заједничком власништву и којом управљају Рио Тинто (90%) и ПТ Харита Јаиараиа Инц. (10%), индонежанска компанија у индонезијској провинцији Источни Калимантан. Као и у руднику Пангуна у Боугаинвиллеу и руднику Грасберг у западној Папуи, локално противљење руднику и кршењу људских права и деградацији животне средине повезано са њим било је веома снажно.

Стотине аутохтоних сељана присилно су деложирани са свог земљишта, а још 4.000 је уништило имовину током изградње рудника 1980-их.

Према Индонежанској комисији за људска права, демонстранти рудника су ухапшени и привођени у више наврата током 1990-их, а неко Келианово особље је наводно силовало чланове локалне заједнице. Локално становништво такође је известило да су заштитари од мина пуцали на њих и напали их, а локална полиција водила је терористичку кампању намењену гушењу протеста.

У својих 13 година производње рудник је наводно бацио 100 милиона метричких тона отпадних стена у животну средину, од којих је већина била контаминирана.  Рио Тинто је признао да је са места рудника постојала „дренажа киселих мина“; даље, сопствени извештај компаније о животној средини каже да је 1996. године готово 1.100 килограма цијанида испуштено из рудника у реку Келиан.

Због загађења реке, локални становници су наводно изгубили извор чисте воде за пиће и купање и почели да пате од кожних осипа и инфекција ока; поред тога, речна риба је практично нестала, лишавајући становнике важног извора хране.

Текст преузет са: https://londonminingnetwork.org/2010/04/rio-tinto-a-shameful-history-of-human-and-labour-rights-abuses-and-environmental-degradation-around-the-globe/?fbclid=IwAR2l9yhysimiUVb1gmU9OrTp9WOGzfhwtdYj3A2o0tJja0uDK3RG5r6qoGQ