Почетна Entertainment Мистериозни сликар Милић од Мачве: Неке његове изложбе су забрањене, а ево шта је говорио о Србима

Мистериозни сликар Милић од Мачве: Неке његове изложбе су забрањене, а ево шта је говорио о Србима

by Stefan Milanovic

Један од најпознатијих српских сликара 20. века био је Милић од Мачве. Право име му је било Милић Станковић, рођен је у Белотићу 20. октобра 1934, а умро у Београду 8. децембра 2000. године. О његовим сликама не зна се много, често су га сматрали мистериозним, а доспео поново у медијске наслове.

Наиме, унук познатог и славног сликара убио је рођеног брата. Богдан Гајић (20) из Шапца до смрти је изударао свог старијег брата Игњата (24).

Милић од Мачве био је високо образован. Средњошколско образовање завршио је у Шабачкој гимназији, а студије архитекуре је уписао у Београду, а потом Академију ликовних уметности где је дипломирао 1959. године.

Прву самосталну изложбу отворио је 1. септембра те године у Београду, а прву самосталну изложбу у иностранству имао је 1964. године у Женеви.

На његовим сликама доминирају лебдећи балвани по којима је нарочито познат, затим ужарене лопте и санте леда. Његови узори у сликарству били су Бош, Бројгел, Иван Генералић и Салвадор Дали, а за његово сликарство се могло рећи да је својствена мешавина фигуративног надреализма и наивне уметности.

У свом родном месту, селу Белотићу, подигао је Радован-кулу и основао Мачванску сликарску и песничку школу.

Имао је специфичан стил одевања: црни плашт сличај мантији, црну беретку и штап налик на владичански.

Милић је једну своју изложбу слика 1962, која је тада била забрањена, посветио Сави Шумановићу, “од усташког звериња уморног” како он тада рече, зето што је био Србин и што је своје слике пописивао ћирилицом, коју су усташке власти забраниле 1941. године.

Хрватска ауторка Мирјана Прошић-Дворнић признаје да је Милић био светски познат академски сликар високог и неупитног уметничког нивоа, али га у исто време оптужује да је био “етно-генетички и етимолошки експерт” који је покушао да докаже, на основи псеудоничких митова, да су Срби пранација света, “пупак Европе”.

Деведесетих година 20. века иступаи је у јавности као заступник Српске аутохтонистичке школе, која сматра да су Срби, Словени и Индоевропљани аутохтони на Балканском полуострву од праисторије.

Веровао је у Теслино тајно оружје и помињао га у виду претње. Био је противник Српске академије наука и уметности.

Да подсетимо, Милић од Мачве је деда осумњиченог Богдана који је ухапшен у тренутку када је леш свог брата гурао на грађевинским колицима.

Отац несрећне браће је угледни професор и сликар Петар Гајић, кога је стравична вест о смрти једног и хапшењу другог сина затекла у Београду где је боравио са супругом.

Izvor: Mediji