Почетна Некатегоризовано ДАН КАДА ЈЕ ИВО АНДРИЋ ДОБИО НОБЕЛОВУ НАГРАДУ: Речи које је изговорио пре 95 година и сад одзвањају

ДАН КАДА ЈЕ ИВО АНДРИЋ ДОБИО НОБЕЛОВУ НАГРАДУ: Речи које је изговорио пре 95 година и сад одзвањају

by Stefan Milanovic
  • Нобелову награду сматрам као изузетно признање за целокупну књижевност моје земље – била је реакција Иве Андрића на вест да је добитник Нобелове награде за књижевност, коју му је Шведска краљевска академија доделила на данашњи дан 1961. године за дело “На Дрини ћуприја”, као и за свеукупан његов књижевни рад.

Одлуку о избору лауреата Нобелове награде из области књижевности Иво Андрић је примио телефоном у свом стану у Београду на данашњием Андрићевом венцу.

У најужем избору су, поред Андрића, били и енглески писци Лоренс Дарел и Грем Грин, Американац Џон Штајнбек и Италијан Алберто Моравија.

Додела Нобелове награде за 1961. годину свечано је уручена 10. децембра у дворани Концертног дома у Стокхолму. На свечаности, у присуству краља Густава Адолфа ВИ, чланова шведске владе и 700 званица, о Иви Андрићу и његовом стваралаштву говорио је др Андрес Естерланг.

  • Андрић носи у себи много нежности за људе, али не узмиче пред страхотама, нити пред насиљем, које пред његовим очима, пре свега, потврђује стварност зла и постојања. Он је писац који је мајстор једног сасвим личног оригиналног круга мотива, он отвара једну досад непознату страницу светске хронике и обраћа нам се из дубине напаћене народне душе Јужних Словена.

Захваљујући на признању Иво Андрић, први Југословен добитник Нобелове награде, у 15 – минутном излагању рекао је и следеће:

  • Моја домовина је заиста мала земља међу световима како је рекао један наш писац и то је земља која у брзим етапама, по цену великих жртава и изузетних напора, настоји да на свим подручјима, па и на културном, надокнади оно што јој је необично бурна и тешка прошлост ускратила. Својим признањем ви сте бацили сноп светлости на књижевност те земље и тако привукли пажњу света на њене културне напоре и то управо у време кад је наша књижевност низом нових имена и оригиналних дела почела да продире у свет, у оправданој тежњи да светској књижевности и она да одговарајући прилог. Ваше признање књижевности те земље значи несумњиво охрабрење том продирању.

Izvor: Mediji