Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Упознајте Бранковину: Историја Ненадовића, поезија Десанке Максимовић и природа за одмор и душу

Упознајте Бранковину: Историја Ненадовића, поезија Десанке Максимовић и природа за одмор и душу

by Stefan Milanovic

Бранковина је своје место у историји заузела по Ненадовићима, Алекси, Јакову, Матеји, Симу и Љубомиру. У Бранковини је провела детињство и завршила основну школу и Десанка Максимовић, српска песникиња. Зато и не чуди што је централно место у овом селу управо посвећено Ненадовићима и што је на овом месту сахрањена Десанка.

Историјским комплексом доминира црква Св. Архандјела, задужбина Проте Матеје из 1830. године. Црква је подигнута на месту цркве брвнаре, крај које је био сахрањен Алекса Ненадовић. У црквеној порти је јединствен комплекс такозваних собрашица, грађених у 19. веку. Данас их је преостало пет. То су дрвене надстрешнице где су виђенији људи из села и претежно из околине доводили породице у време сабора, црквених празника или светковина. Наравно, незаобилазна је чесма Ненадовића и парохијска кућа.

У црквеној порти се налази и гроб Десанке Максимовић, на платоу окруженом шумом која као да лелуја у ритму стихова српске песникиње.

С друге стране речице, која се, гле чуда, зове Школска, прелази се у део где су две школе. Једну је саградио Прота Матеја 1834. године и била је у то време прва државна школа. Реновирана је и у њој је музејска поставка која приказује школу и просветитељство у време Првог српског устанка, са све незаобилазном магарећом клупом.

Друга је зграда у којој је Десанка Максимовић завршила четворогодишње образовање. У „Десанкиној школи“ се чувају њени лични предмети. Пре свега њени шешири, фотографије, прибор. И наравно, незаобилазни стихови.

Није ни чудо што је Бранковина место резервисано за ђачке излете, али и излете свих оних који би да уживају у хладовини, тишини и миру једног изузетног, светог и историјског места.

Извор: sajkaca.rs