Почетна Некатегоризовано Отаџбина: Грађани Србије и Срби на Косову и Метохији очекују од председника Србије да се не крије иза Петра Петковића!

Отаџбина: Грађани Србије и Срби на Косову и Метохији очекују од председника Србије да се не крије иза Петра Петковића!

by Stefan Milanovic

И после, не 72 часа него 172 часа, грађани Србије нису добили јасан одговор да ли је председник Србије
поклонио или продао електро-енергетски систем државе Србије у јужној српској покрајини.
Конференција за штампу директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића је неуверљива и
неубедљива. Петар Петковић каже да је некадашњи министар енергетике ДОС-а Горан Новаковић предао електро-енергетски систем УНМИК-у 2001. године што је неистина имајући у виду да су још 1999. године УНМИК полиција и снаге КФОР-а заузеле цео електро-енергетски потенцијал на Косову и Метохији, од електрана до последње трафостанице, на основу Резолуције 1244 СБ.

Директор Канцеларије за КиМ сумњичи Борка Стефановића да је он такође кумовао предаји електро-
енергетског система јер је водио преговоре са неким Робертом Купером о њему.

Признао је да Борко Стефановић ништа није потписао али јасно каже да Александар Вучић јесте споразум у Бриселу 2013. године када је сепаратистима уступио, да ли продао или поклонио то је већ друго питање, електро-енергетски систем Србије на Косову и Метохији. Ово препуштање електро-енергетског система Србије споразумом у Бриселу Петар Петковић хвали што се битно разликује од политичког става овог политичког конвертита из 2013. године. Наиме, садашњи директрор Канцелараије за КиМ Петар Петковић је тада био посланик у Скупштини Републике Србије и портпарол Демократске странке Србије. У својим бројним иступима тада је он Бриселски споразум називао највећом издајом у историји српског народа. Стога се Петру Петковићу ништа не може веровати али у целој овој политичкој трговини он је најмање битан. Битан је председник Србије који је потписао Бриселски споразум и који је ових дана дао миг да електро-енергетски систем Србије на Косову и Метохији пређе у надлежност Приштине.


Грађани Србије и Срби на Косову и Метохији очекују од председника Србије да се не крије иза Петра
Петковића и да јасно и гласно каже да ли је овај најважнији привредни ресурс на Косову и Метохији Алексанар Вучић поклонио или продао. Ако га је поклонио, зашто је то урадио, ако га је продао, зашто га је продао и за које новце? Да ли је новац од продаје отишао у буџет Републике Србије или негде друго?

Више од 20 година је прошло од како је Косово и Метохија окупирана земља. И никоме до дана-
данашњег није падало на памет, ни КФОР-у, ни УНМИК полицији, ни РОСУ полицији да заузме

хидроцентралу, брану и трафостанице на северу Косова и Метохије јер је свима јасно да је то власништво државе Србије и без дозволе Александра Вучића и његовог договара са Еди Рамом овај електро-енергетски систем није могао да буде отуђен од државе Србије. Уосталом, електро-привреда Србије је до ових дана газдовала њиме. Председник владе Албаније први је похитао да саопшти да је направљен договор са Београдом да интегрисани електросистем Косова и Албаније преузме и газдовање над електро-енергетским системом на северу Косова и Метохије. Без дозволе председника Србије и тајкуна Александра Вучића ово није могло да се уради.


Народни пократе Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ још једном подсећа грађане Србије да је
кредит за изградњу хидро-система Ибар-Лепенац од Светске банке подигла Република Србија и вратила га Лондонском и Париском клубу до последњег цента. И република Србија није власник само језера Газиводе, хидроелектране Газиводе него и четрдесет килиметара канала које од Зубиног Потока воде до Батлавског језера код Приштине. Без воде са језера Газиводе садашње термоелектране у Обилићу не би могле да раде нити могу нове да се граде. У исто време Приштина би остала жедна јер већинска потрошња воде за грађане
Приштине долази са ове акумулације. И не само Приштине, него и Вучитрна и Србице. Из тог разлога је много значајна ствар да хидросистем остане у рукама Репубилике Србије а не да се препушта сепаратистима.

Без намере да буде заједњив Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ пита председника
Србије и тајкуна Александра Вучића да ли језеро Газиводе и ХЕ Газиводе и даље носи име Доналда Трампа или сада већ неко друго име? Можда његовог пријатеља Еди Раме?


Косовска Митровица
22.12.2020. године Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије

„Отаџбина“