Почетна Entertainment ДУМАНОВИЋ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): ПОВЕЋАТИ БЕЗБЕДНОСТ ОКО МИГРАНТСКИХ КАМПОВА, НЕ ЧЕКАТИ ДА СЕ ДЕСЕ ИНЦИДЕНТИ

ДУМАНОВИЋ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): ПОВЕЋАТИ БЕЗБЕДНОСТ ОКО МИГРАНТСКИХ КАМПОВА, НЕ ЧЕКАТИ ДА СЕ ДЕСЕ ИНЦИДЕНТИ

by Stefan Milanovic

Један од оснивача покрета Ослобођење и бивши припадник Управе криминалистичке полиције Милан Думановић реаговао је саопштењем на вест да су припадници МУП Србије ухапсили тројицу миграната из Авганистана због злостављања раднице Комесаријата за избеглице у кампу у Боговађи.

Он је поздравио хапшење, али и изразио наду да ће случај добити свој епилог у конкретним мерама према починиоцима, а да хапшење неће бити само, како је рекао, „представа за узнемирену јавност“. 

„Жалосно је што се овакви инциденти решавају и кампови контролишу само онда када се подигне јавност, када овакве видео клипове на интернету виде милиони људи и када организације попут нашег покрета изврше притисак, па се функционери уплаше политичких последица и почну да раде свој посао. Обезбеђивање сигурности свих субјеката везаних за безбедносно ризичан систем транзита миграната требало би да буде у врху приоритета наших безбедносних служби, а то нажалост није случај“, констатовао је Думановић.

Он је додао и да „Србија има обучене, поштене и способне полицајце који могу да изврше тај задатак, али нажалост и незаинтересован, неспособан и политички корумпиран руководећи кадар у службама, који више обраћа пажњу на интересе криминалних група које кријумчаре мигранте, него на безбедност Србије и њених грађана“.

Оснивач Ослобођења је поновио захтеве овог покрета упућене Министарству унутрашњих послова: „да се истраже сви инциденти и повећа безбедност у мигрантским камповима и да се генерално повећа присуство припадника МУП и других служби у оним деловима земље у којима су овакви инциденти учестали, због близине прихватних кампова и граничних прелаза“.

Из покрета Ослобођење су такође затражили редовно недељно објављивање података о броју улазака и излазака миграната из Србије, стању у камповима и броју инцидената, како би се, како кажу „повратило поверење грађана и одагнали страхови јавности“.