Почетна Колумна КУЗОВИЋ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): ОДБОРНИЦИ, ОДБАЦИТЕ ПЛАН ЗА МАКИШ!

КУЗОВИЋ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): ОДБОРНИЦИ, ОДБАЦИТЕ ПЛАН ЗА МАКИШ!

by Stefan Milanovic

Данас је проф. др Душко Кузовић испред покрета Ослобођење позвао одборнике Скупштине Града Београда да одбаце план градње за Макиш. Према предложеном плану, одобрава се градња 4.5 милиона квадрата стамбено-пословног простора у заштићеној хигијенско-санитарној зони на Макишком пољу, која представља најстарије водоизвориште Београда. На одбацивање плана позвале су бројне еколошке организације, као и група професора Београдског универзитета, која је пре неколико дана објавила апел на ову тему.

„Нисмо против градње, али ова локација није за градњу јер ће се директно угрозити снабдевање водом за становнике Београда. Зашто не пронађу неку другу локацију за градњу? Зашто инвеститор и град рескирају сукоб са законом и са грађанима Србије?“

Кузовић је истакао да ће одборници, уколико усвоје овај план, навући на себе не само историјску срамоту, него ће и „починити кривично дело које не застарева пет година“. Он је поручио одборницима да „спасу своју част и образ“ и да не прихватају план „зарад богаћења својих партијских шефова и сумњивих инвеститора“.

„Захтевамо од одборника да покажу лојалност својим суграђанима, а не инвеститорима и да одбаце план за Макиш“, подвукао је он.

Кузовић се такође осврнуо на саопштење Београдског водовода, оценивши да се ради о „колекцији фраза“ још једне институције коју је „уништила политика“. Додао је да је невероватно да се предузеће које обезбеђује водоснабдевање за Београд слаже са уништењем свог водоизворишта.