Почетна Колумна Ђорђевић: Вучић хоће столицу у УН за Косово

Ђорђевић: Вучић хоће столицу у УН за Косово

by Stefan Milanovic

У великом божићном интервјуу за портал Нова С, председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић говорио је о косовском питању, истакавши да од 2012. године траје „предаја свих атрибута државности тзв. независном Косову“.


„Север Косова и Метохије је до 2012. године био потпуно интегрисан у правни, политички и економски систем Србије, а ми смо у српским општинама имали све од телекомуникација и енергетике до правосуђа и цивилне заштите. Када је дошао на власт, Александар Вучић је прво преговоре подигао на статусни ниво, а већ 2013. године Бриселским споразумом укинуо српске правосудне и безбедносне структуре Србије на Косову“, истиче Ђорђевић.

На питање новинара о изјавама председника Србије да „неће признати Косово“ и да „неће потписати ништа што би указивало на признање“, председник Ослобођења одговара да је Вучић пре неколико месеци већ потписао Вашингтонски споразум, у којем је Косово по први пут било представљено без ознаке 1244 која оспорава независност. Тим споразумом је, како каже Ђорђевић, „Израел позван да призна Косово, а Влада Србије је прекинула релативно успешну кампању повлачења признања независности“.


„Узевши све наведено у обзир, да ли је остало још нешто да се преда након ових осам година велеиздаје“ упитао је Ђорђевић и објаснио да је преостао још једино „правно обавезујући споразум којим би Косово добило столицу у УН“, а да то, како каже „Вучић покушава да испоручи по захтеву САД и Немачке“.
Он је истакао да се решење за статус Косова налази у Резолуцији 1244 и Уставу Србије, те да сваки председник Србије има обавезу да се придржава тих докумената, а не да „мешетари и тргује суверенитетом своје земље као на пијаци“.


Осврнувши се на стање у Српској православној цркви, Ђорђевић сматра да постоји притисак из СНС да би се „црква ставила под контролу“, будући да је то једна од ретких институција у којој режим није остварио пресудан утицај, посебно по питању Косова и Метохије.


„На последња три сабора, став цркве је био супротан ономе што власт заговара. Зато ће сада покушати да добију новог патријарха који ће им бити подршка за финализацију издаје Косова. Лобирања и медијски напади су већ почели“.


Ђорђевић наводи да би, уколико би критеријум био само подршка унутар цркве и народа, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије без сумње био фаворит. Ипак, сматра он, владика Јоаникије не би одговарао властима у Србији: „Он би својим ауторитетом ојачао независност СПЦ од политичке власти, поготово у супротстављању издаји Косова“.


Говорећи о мотивима за оснивање покрета Ослобођење, Млађан Ђорђевић каже да је покрет „основан са сврхом да ослободи Србију од пошасти СНС, мафијашке организације која је заробила целу државу и посматра Србију као плен који треба опљачкати“.


„За време ове власти смо добили политичка убиства Димитрија Јанићијевића и Оливера Ивановића, покушаје убиства Борка Стефановића и новинара Милана Јовановића, а правосуђе, полиција и службе безбедности су стављени у службу мафијашких послова СНС-а, док земљом харају навијачке групе и нарко-картели“, оптужује Ђорђевић.


„Вучић неће отићи са власти на намештеним изборима, већ захваљујући народном бунту и побуни“. Према Ђорђевићевим речима, „све странке и покрети који већ сада трче да се пријаве за учешће на лажним Вучићевим изборима, учествују у покушају одржавања фасаде демократије, а уствари одржавања једног пљачкашког, криминалног и издајничког режима“.

„Идеја да се преговара са Вучићем о изборним условима је поражавајућа, јер се тако опозиција своди на марионету која треба да игра своју малу улогу у приказивању Србије као демократске државе. Чак и да изађу на изборе, цензус ће прећи једна или две листе са десетак посланика у парламенту, који ће тамо да глуме мечку коју ће Вучић показивати на западу као доказ да је режим демократски”, истиче председник Ослобођења и додаје: „Ми на такву игру не пристајемо“.


„Србија је током 2020. године имала две пошасти: ковид и власт Александра Вучића. Пандемија је потпуно оголила нестручност, неспособност, лоповлук и лажи режима који осам година уништава Србију. Исто као што је Милошевић „победио НАТО“ 1999. године па након тога изгубио власт, верујем да ће „победа над ковидом“ бити Вучићево губилиште – и то полако увиђају чак и они који подржавају овај криминални режим“, закључио је Млађан Ђорђевић.