Почетна Некатегоризовано ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА СТАНОВНИКА ЕВРОПЕ ПРЕРАНО УМРЕ ЗБОГ ПОСЛЕДИЦА ЗАГАЂЕНОГ ВАЗДУХА

ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА СТАНОВНИКА ЕВРОПЕ ПРЕРАНО УМРЕ ЗБОГ ПОСЛЕДИЦА ЗАГАЂЕНОГ ВАЗДУХА

by Stefan Milanovic

Студија је објављена у стручном часопису “Лансет планетари хелт”.

Десетине хиљада становника градова широм Европе прерано умре због последица загађеног ваздуха, показала је студија која је рангирала више од 800 градова према ризику од ране смрти.

Студија је објављена у стручном часопису “Лансет планетари хелт”, а преноси Спутник. У студији је анализиран ризик од изложености азот-диоксиду, отровном гасу који се налази у издувним гасовима аутомобила, као и ситним честицама које могу да укључују дим, прашину и пепео.

Истраживачи су креирали и алат на интернету који омогућује становницима да виде ранг листу својих градова заједно са упоредним подацима њиховог квалитета ваздуха и оног у другим урбаним срединама.

“Градови су жаришта загађења ваздуха”, указао је водећи аутор студије са Института за глобално здравље у Барселони, Марк Њувахајзен (Марк Ниеуwенхуијсен).

Он је додао да ће сајт о упоредним подацима загађења помоћи у подизању свести о овом “тихом убици”.

Према процени научника, када би градови смањили загађење на ниво који препоручује Светска здравствена организација, могло би да се спречи скоро 51.000 привремених смртних случајева, пренео је Ројтерс.

Мадрид се налази у врху изложености азот-диоксиду, где је према прорачуну истраживача до седам одсто природних смрти повезано са загађењем ваздуха. Потом следе Антверпен, Торино, Париз и Милано.

Према подацима Уједињених нација, око седам милиона прераних смртних случајева широм света сваке године доводи се у везу са загађењем ваздуха. Стога су УН позвале да се тај ризик третира као питање људских права.

Извор: National Geographic Srbija