Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Млађан Ђорђевић о Јасеновцу: “Какав је наш однос према местима српских страдања?”

Млађан Ђорђевић о Јасеновцу: “Какав је наш однос према местима српских страдања?”

by Stefan Milanovic

Филм “Дара из Јасеновца” пробудио је ново интересовање јавности за усташке злочине над српским народом. После прмијерног емитовања филма сви су, што је и нормално, имали свој коментар о филму и свој поглед на дешавања у Јасеновцу.

Млађан Ђорђевић је на свом Фејсбук профилу поделио са својим пријатељима и пратиоцима своје виђење односа Срба према местима српских страдања.

Текст, који се налази на Фејсбук профилу Млађана Ђорђевића, преносимо у целости.

“Јасеновац и остали не мање стравични злочини усташког режима над српским становништвом у Другом светском рату ових дана разумљиво изазивају више пажње, пре свега због важног филма Дара из Јасеновца.Тим поводом, често се враћам на дивно предавање које је владика славонски Јован Ћулибрк одржао пре неколико година у Бијељини, на тему „Јасеновац виђен из Свете Земље“. Верујем да већина вас зна да је владика пакрачко-славонски координатор Одбора СПЦ за Јасеновац, да је одбранио мастер рад при Јад Вашему и тренутно у Израелу докторира на тему истраживања страдања у Другом светском рату.Одбор за Јасеновац под његовим вођством је увелико утицао на домаћу и међународну свест о страдању српског народа и цркве у НДХ, кроз обележавање Новомученика Јасеновачких, кроз увођење образовања о страдању у богословије, кроз организацију посета, кроз научни и истраживачки рад. На самом предавању владика је истакао да не треба да се стидимо свог страдања, да говоримо о томе и помињемо своје мученике и у домаћој јавности и целом свету.

Два веома важна питања изнео је владика, а тиче се сваког од нас лично и нашег односа према Јасеновцу:

1. У Јад Вашем, централну институцију за истраживање Холокауста, Јевреји стално долазе и пријављују све што знају о историји страдања своје породице: податке, искуства, имена, године. Да ли ми то радимо? Колико нас је отишло у Музеј жртава геноцида, Одбор за Јасеновац или Епархију славонску или их контактирало да пријави жртве и искуства из своје породице?

2. Сећање на Јасеновац ће се одржати док год га обилазимо. Као што владика каже „Док год идемо тамо, то је наше“. Треба да идемо у њега, макар и пешке. Да ли сте некада посетили Јасеновац?Каква су ваша искуства и искуства ваших породица? Имамо ли шта да кажемо?”, написао је Млађан Ђорђевић на свом Фејсбук налогу.