Почетна Колумна Ђорђевић у Сомбору: Проблеме са мигрантима не гурати под тепих

Ђорђевић у Сомбору: Проблеме са мигрантима не гурати под тепих

by Stefan Milanovic

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић састао се у Сомбору са припадницима локалних организација и угледним грађанима из тог града. Саговорници су упознали Ђорђевића са стањем у Сомбору, посебно са економским проблемима, аферама локалних власти и безбедносном ситуацијом.

Сомборци су нарочито истакли проблем миграната у том граду, који представља транзитну тачку због близине мађарске и хрватске границе.

„Многи мигранти се крећу по граду, ван прихватног центра, без икакве контроле. Спавају по празним кућама, улазе у викендице“, објаснио је један од присутних.

Забринути Сомборци су због тога организовали патроле у овом граду и околним селима. Мештани Кљајићева нарочито су истакли штету коју мигранти често начине у пролазу кроз ово село:

„Немамо ништа против миграната, разумемо донекле и њихову муку, али неприхватљиво је да неко проваљује у куће, оштећује имовину, краде, а долазило је и до физичких напада. Најгоре је што наша полиција не реагује да заштити своје грађане, а ми их кроз порезе и дажбине уредно плаћамо.“

Ђорђевић се сложио да би органи Републике Србије морали да реагују у случају када су грађани оштећени или уплашени:

„Ради се о безбедности Србије, њених грађана и њихове имовине, и о томе како се наши органи односе према свом примарном задатку – да ту безбедност очувају, а не да проблеме гурају под тепих.“

Он је подсетио да је покрет Ослобођење један од малобројних политичких субјеката који је реаговао након инцидента у мигрантском кампу у Боговађи, крајем прошле године.

„Још у децембру смо јавно позвали Министарство унутрашњих послова да повећа присуство припадника МУП и других служби у оним деловима земље у којима су инциденти учестали, због близине прихватних кампова и граничних прелаза. Ништа није урађено на томе, проблем се игнорише“ подвлачи председник Ослобођења.

Покрет Ослобођење је тада затражио и објављивање података о броју улазака и излазака миграната, стању у прихватним камповима и броју регистрованих инцидената, како би се „макар минимално повратило поверење јавности и одагнале сумње уплашених грађана“. 

Ђорђевић је овог викенда са сарадницима обишао Сомбор, Апатин и Оџаке, у склопу кампање „Разговори са Србијом“.