Почетна Колумна Косовић (Ослобођење): Крах Вучићеве америчке авантуре

Косовић (Ослобођење): Крах Вучићеве америчке авантуре

by Stefan Milanovic

На гласине о гашењу београдске канцеларије америчке Развојне финансијске корпорације (ДФЦ), реаговао је Никола Косовић, генерални секретар покрета Ослобођење. Подсетимо, ДФЦ је у Београд дошао пре само пет месеци, као део пакета предвиђеног Вашингтонским споразумом, а спекулације о затварању је подгрејала оставка Џона Јовановића, директора регионалне канцеларије ове институције америчке владе.

„Вучић је имао два адута на које је играо када је потписивао Вашингтонски споразум. Један је био Трампов останак на власти, а други економска помоћ Србији. Сада, ни пола године касније, видимо колико је то била хазардерски лоша процена“, истакао је Косовић у писаном саопштењу.

Генерални секретар Ослобођења наводи да је председник Србије покушао да се „додвори Доналду Трампу“ учешћем у америчкој изборној кампањи, те да је пораз републиканског кандидата у новембру погоршао позицију Србије пред новом демократском администрацијом.

„Од бенефита Вашингтонске авантуре остала је само финансијска помоћ, а подсетимо се да су тада најављиване милијарде долара“, истиче он.

Покрет Ослобођење је и раније упозоравао да су средства намењена финансијском пакету „искоришћена у коруптивне сврхе“, оптужујући тада председника Вучића да је „присвојио средства планирана за Србију“.

„Вучић је у Вашингтону продао још део суверенитета Србије, обавезао се да ће допустити улазак тзв. Косова у међународне организације, прекинуо је кампању повлачења признања и позвао Израел да призна Косово. Заузврат, као што видимо, Србија неће добити ништа“, понавља Косовић.

Он подсећа и да је нови амерички државни секретар Ентони Блинкен већ хвалио делове Вашингтонског споразума који се односе на обавезе Србије:

„То значи да ће Бајденова администрација користити оно што им одговара за појачан притисак на нашу земљу, а да потенцијалне бенефите укидају“.

Косовић каже да је сада јасно да је Вучић „својим америчким авантуризмом“ Србију довео у незавидну позицију и отежао одбрану Косова и Метохије.

Он је подсетио да је тим споразумом Србија нанела штету и својим односима са Кином, Русијом и арапским светом, који су, како се наводи, „традиционални партнери наше земље“.

„Тај потез ће бити проучаван на катедрама међународних односа као пример очајног вођења спољне политике“, закључује Косовић.