Почетна Друштво Дритан Абазовић у Интервјуу петком за ББЦ на српском: „Ми смо срушили балканског Лукашенка”

Дритан Абазовић у Интервјуу петком за ББЦ на српском: „Ми смо срушили балканског Лукашенка”

by Stefan Milanovic

Дугогодишњи црногорски лидер Мило Ђукановић јавности је познат по смиреним наступима, често лишеним сувишних емоција.

Пре седам година, тадашњи премијер Ђукановић је у жустрој скупштинској расправи тада младог посланика Дритана Абазовића назвао – „битангом”.

„То што ми је он рекао ствар је његовог васпитања и односа према колегама, а ја ни тада нисам желео да од себе правим жртву па то не желим ни сада.

Симболички је то тренутак када је први пут показао бруталну нервозу и сигнал почетка његовог краја – чекали смо седам година да се све стварно заврши”, говори Абазовић у интервјуу за ББЦ на српском.

Седам година касније, три опозиционе коалиције имају један мандат више од Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића и досадашњих партнера ове странке.

На тај начин, стекле су предност у процесу формирања будуће владе Црне Горе.

„Осећам се врло поносним.

Многи људи у мом окружењу нису веровали у мој сан, да ћу победити Мила Ђукановића на изборима, а то се десило – враћен је суверенитет грађанима Црне Горе, њихов глас сада вреди, и вредеће и убудуће”, каже Абазовић, лидер странке УРА која је стожер коалиције Црно на бело. Ђукановићев ДПС освојио је 30, па следе опозициона коалиција За будућност Црне Горе 27 мандата, Мир је наша нација 10 мандата и листа Црно на бело 4 мандата – за већину је потребан 41 глас.

ПОГРЕШНА АДРЕСА ЗА “ВЕШТАЧКО ДИСАЊЕ”

Први постизборни дани у Црној Гори обележени су оштрим оптужбама досадашње власти и опозиције о томе ко дестабилизује земљу.

Инциденти, који имају и особине сукоба на националној основи, претили су да ескалирају у озбиљнији конфликт.

Дритана Абазовића многи позивају на одговорност јер је близу постизања коалиционог договора са листом За будућност Црне Горе, чији је стожер просрпска странка Демократски фронт.

„Кад нису могли да нас увуку у корупционашко коло у које су увукли све друге, заиграли су на карту националне припадности.

Ја се осећам као космополита, иако јесам поносан на своје албанско порекло – сматрам то и својом предношћу јер долазим из мањинског народа.”

Абазовић истиче да се у политици води начелима грађанске партије.

„Ја не правим сарадњу са националним заједницама већ са људима. Не борим се за Србе, Црногорце, Албанце, Бошњаке – борим се за људе, а они нека наставе своју политику и ево докле их је довела.”

Због улоге таса на политичкој ваги, лидер странке УРА ових дана проводи много времена на телефону.

„Лакше је побројати људе који нису звали ових дана – не само из Црне Горе, већ од истакнутих политичара, аналитичара из региона, међународне заједнице. Ниједну сугестију не сматрам злонамерном, добро је да се чују различите перспективе и то може да помогне при кристализовању става, али не може да промени курс који смо зацртали и обећања која смо дали.” Абазовић је свима који сумњају у његову приврженост опозиционој идеји спреман да пружи још једно обећање.

„Људи имају право да причају штагод желе, али ако буду тражили некога да Ђукановићу да политичко вештачко дисање – ја сам погрешна адреса.

Једино што могу да добију је правично суђење за све оне који су се огрешили о закон”, каже лидер коалиције Црно на бело.

Podgorica, 1. septembar 2020.

НИСАМ У КОНТАКТУ С БЕОГРАДОМ

Упоредо са компликованим односом са ДПС-ом, доскорашњој опозицији биће потребна велика енергија да превлада и међусобне разлике.

„Црна Гора је једина земља у Европи у којој се никад није мењала власт на изборима и логично је да то не може да се деси са ружама, цвећем и фанфарама.

Ми смо земља врло ниско нивоа политичке културе и демократије – зато треба тражити компромисе”, сматра Абазовић.

Због тога је његова странка још током предизборне кампање као најбоље решење понудила концепт владе стручњака.

„Понудили смо експертску владу да би се транзиција превазишла, па да би се за две или четири године људи изјашњавали по идеологији.

То у овом тренутку није могуће јер ми смо срушили балканског Лукашенка и сада не трба да се позивамо на разлике него на сличности.”

Једно од кључних питања биће и кандидат за премијера, а Абазовић каже да о себи на том месту није размишљао.

На идеју да би премијер Албанац могао да помири Црногорце и Србе, лидер УРА одговара да би таква идеја разбила многе предрасуде.

„То би било највеће разбијање предрасуда, али мислим да је довољно што је Албанац постао први председник једне грађанске парламентарне странке.

Не знам да ли је рано за Албанца премијера, али мислим да је најважније да премијер буде частан, стручан и посвећен интересима грађана Црне Горе, а не интересу своје породице и партије.”

Оно о чему су се лидери опозиције договорили већ првог постизборног дана су четири принципа будуће сарадње, од којих је много пажње привукао први – да се спољнополитички приоритети Црне Горе неће мењати.

И док су све чланице коалиције јасно рекле да нема разматрања чланства земље у НАТО-у, коалиција За будућност Црне Горе шаље различите поруке да ли се тај принцип односи и на црногорско признање независности Косова.

„Потпуно сам релаксиран око питања НАТО-а и Косова, о промени нема говора.

Ако неко случајно покрене другачије одлуке у овим питањима, у нама не би имао сарадника”, јасан је Абазовић.

Он додаје да су му честитке стигле из целог региона и партнера из међународне заједнице, али не и из Београда.

„Нисам у контакту са Београдом и нико ми од званичника ни политичара није честитао.

Није ми жао због тога, мислим да је то нормално јер се не познајемо.”

Извор: ББЦ на српском