Почетна Колумна ЂОРЂЕВИЋ У ЈАСЕНОВЦУ: ДОНЕТИ ДЕКЛАРАЦИЈУ О ГЕНОЦИДУ У НДХ

ЂОРЂЕВИЋ У ЈАСЕНОВЦУ: ДОНЕТИ ДЕКЛАРАЦИЈУ О ГЕНОЦИДУ У НДХ

by Stefan Milanovic

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић борави данас у Јасеновцу, где на позив епископа пакрачко-славонског Јована учествује у обележавању страдања српског народа у Независној држави Хрватској.

Ђорђевић је јутрос присуствовао литургији и помену поводом Дана пробоја логораша из овог усташког губилишта, у храму Светог пророка Илије у Млаки. Он је том приликом истакао да „јасеновачке жртве не смеју бити заборављене“. 

Председник Ослобођења је подсетио да Народна скупштина Републике Србије још увек није донела декларацију у геноциду у НДХ и апеловао да се хитно приступи изради и усвајању тог документа. 

„Република Српска је пре неког времена донела сличну декларацију. У Србији је више пута поднет захтев, али владајућа већина у скупштини не жели да покреће то питање“, каже он.

Према Ђорђевићевим речима, актуелни режим је свестан да би таква декларација била „негативно оцењена од стране њихових немачких спонзора“. 

 „О томе шта режим мисли о страдању Срба у НДХ говори и то да Вучић у недавном гостовању у једној сарајевској емисији, на директно питање није смео да каже да је у Јасеновцу извршен геноцид. Битније му је шта о њему мисле у Хрватској и Федерацији БиХ, као и у страним амбасадама“, истиче лидер Ослобођења.

Ђорђевић је у току дана такође присуствовао и освештању новог конака у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.