Почетна Актуелно Покрет Ослобођење обележио мученичка страдања Драже Михаиловића и царске породице Романов

Покрет Ослобођење обележио мученичка страдања Драже Михаиловића и царске породице Романов

by Stefan Milanovic

Покрет Ослобођење организовао је данас у цркви Светог Саве на Врачару помен српском генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу и његовим славним борцима, обележавајући тако 75 година од његовог убиства.

Пријатељи покрета Ослобођење присуствовали су, такође, литургији и помену на свету царску и мученичку породицу Романов, након чега су положили венце на споменик цару Николају Другом Романову у Београду.

“И Дражу, и Романове усмртио је комунистички режим, те су они мученици тоталитарне власти, али су и симболи слободе и најчистијег родољубља”, рекао је овом приликом председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић и додао:

“Срамота је за државу да дан када је мучки убијен српски генерал Дража Михаиловић, коме се претходно судило на монтираном политичком суђењу, не обележава. Посебно је срамотно, ако имамо у виду да су оба антифашистичка покрета изједначена, а да је Дража први устаник против нацизма и фашизма у Европи“.

Млађан Ђорђевић, председник покрета Ослобођење, положио је венац на споменик Драгољубу Дражи Михаиловићу у Лапову, где је, такође, организован помен. Лапово је једно од места које је прво подигло споменик и трг назвало у част генералу Михаиловићу.

 Подсетимо, Српска православна црква данас обележава празник царских мученика из породице Романов, који су од стране бољшевика стрељани на данашњи дан 1918. године, а Руска православна црква их је канонизовала 2000. године.