Почетна Актуелно Медведев: О тачки изласка Турског тока на тло ЕУ преговарамо са Грчком и Бугарском

Медведев: О тачки изласка Турског тока на тло ЕУ преговарамо са Грчком и Бугарском

by pera

РУСКИ премијер Дмитриј Медведев изјавио је да Москва нема намеру да Европској унији намеће гасовод Турски ток.

Открио је да Москва преговара са Грчком и Бугарском о тачки где би тај гасовод „ушао у Европу“. Додао је постоји и могућност да се Турском току прикључе и друге земље, али и одмах нагласио да „реализација планова на територији ЕУ зависи од њених одлука“.

Медведев је нагласио да је полагање цеви за подморски део будућег гасовода већ почело и да ће бити дугачак нешто мање од 1.000 километара. А да ће потом уследити градња 200 километар гасовода преко територије Турске.

Медведев је – наступивши на самиту Црноморске економске сарадње у Истанбулу – подсетио да ће Турски ток имати две цеви: да ће један снабдевати Турску, а други – Европу.

Вративши се још једном на преговоре са Грчком и Бугарском о „тачки“, руски премијер је истакао да се преговара и са неким другим земљама и додао:

„Самим тим, и развој ситуације може бити донекле друкчији“.

Медведев је, иначе, поново указао да Турски ток није политички пројекат већ „чисто економски“.

„Зато подвлачим да ће европске државе саме решавати које ће планове реализовати на својим територијама. Ми се никоме поводом Турског тока нећемо наметати. Полазимо од тога да је то пројекат који је и у њиховом интересу“.

„Газпром“ је градњу подморског дела гасовода започео 7. маја.

Капацитет сваког његовог крака је 15,75 кубних метара гаса годишње.

Треба да буде потпуно готово до краја 2019. године.
Факти