Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Владета Јеротић: Децу највише туку родитељи у Србији!

Владета Јеротић: Децу највише туку родитељи у Србији!

by pera

Владета Јеротић, наш истакнути академик, неуропсихијатар, психотерапеут и књижевник скреће пажњу на родитеље да не мазе превише децу, али и на то када је оправдано батинама казнити дете.

„Ако дете, и кад сте строги, осећа љубав, и ако га некад ударите по туру, неће бити последица. Ако не осети љубав – биће последица. А родитељи умеју тако да се разбесне… Дете може израсти у стабилну особу и ако је сигурно у љубав само једног родитеља.

Мене је отац умео да истуче, али само кад нешто згрешим. Био је праведан. Пазите родитељи, немојте кажњавати дете ако не утврдите да је криво.

Велики проблем, типичан за родитеље на Балкану, јесте постојање класичног бинарног породичног пара. Строг непопустљив, често суров отац и добра, нежна, попустљива мајка којој очеви већ генерацијама пребацују да таквим понашањем према детету развија размаженост и непослушност. Најгоре је кад отац истуче дете, а онда мајка привија дете, мази га, даје чоколаду… то се зове – турски тушеви. То никако није добро.
А гледајући простор бивше Југославије децу највише туку родитељи у Србији, њих скоро 90 одсто. А награђивање је скоро непознато. Није тешко извући закључке о развоју самопоуздања и достојанства српског човека који је као дете углавном кажњаван, а ретко награђиван, милован, похваљиван.“

Послушајте ове мудре савете др Владете Јеротића, немојте сопственој деци рушити самопоуздање.

Зелена учионица