Почетна Актуелно Вето патријарха на јавне наступе запослених на Богословском факултету

Вето патријарха на јавне наступе запослених на Богословском факултету

by pera

Запослени на Богославском факултету у Београду убудуће неће моћи да без „посебног архијерејског благослова” наступају јавно и на било који начин учествују у средствима јавног информисања, сазнаје Танјуг.

Обавештење о томе Деканату, односно професорском колегијуму и свим запосленима на тој високошколској образовној установи упутио је лично патријарх СПЦ Иринеј.

Они који прекрше ово правило против њих ће, како је најављено, бити покренут црквено-дисциплински поступак.

Ово упозорење патријарха српског дошло је након што је, како је раније саопштено, петицију против изучавања Дарвинове теорије еволуције потписало, између осталих, и „пет свештеника”.

Поводом те петиције, огласио се потом један број наставника и сарадника Православног богословског факултета Универзитета у Београду оценивши да у „програму наставе биологије, на свим образовним нивоима, не постоји ништа што би тренутно могло да замени теорију еволуције”.

Дарвинова теорија била је тема и последњег Светог архијерејског Сабора СПЦ, након којег је саопштено да су архијереји разматрали „излишан и у суштини бесмислен проблем, а реч је о уплитању групе наставника и асистената Православног богословског факултета у Београду у јавну расправу о Дарвиновој теорији еволуције”.

(Танјуг)