Почетна Колумна ЗАШТО СЕ СРБИЈА ПЛАШИ ДА БРАНИ ТЕРИТОРИЈУ?

ЗАШТО СЕ СРБИЈА ПЛАШИ ДА БРАНИ ТЕРИТОРИЈУ?

by pera

ДЕЈАН МИКАВИЦА

Срби морају знати да држава постоје једино зато да сачувају теритоторију, јер без ње не може да се сачува ни народ

Територија је за сваку државу светиња осим за Србију. Зато се она ње тако лако одриче, чак и када је у питању земља која је освојена у великим ратовима по цену огромних жртава. Територија, односно територијални интегритет, за нашу политичку елиту предмет је разговора, погодби, закулисних договора и политичко-пропагандне манипулације. Убедити јавност у Србији да се проблем ни једне територије не може решити без политичких уступака српске стране је императив, најбитнији задатак. Све остало је неважно или мање битно.

Ништа мање није значајно ни постизање крупног помака у нашем политичком мишљењу константним понављањем у медијима да се Крајина није могла бранити, да је Далмација заправо хрватско приморје, да је 49 одсто територије у Босни и Херцеговини пример праведне поделе јер уосталом територија није важна, да је важније имати добросудске односе са такозваном Македонијом него поставити питање статуса Српске цркве у овој квазидржави или равноправности Срба у овој земљи, а камоли питање њеног територијалног интегритета и државне самосталности остварене захваљући српској политичкој непромишљености.

Територија, тврде одавно другосрбијанци није важна ни на Космету јер је приоритет сачувати живот српског становништва тамо, као да једно друго искључује, као да одавно није целом човечанству познато да се национални идентитет једино дугорочно брани у оквирима државе у којој народ који брани свој опстанак има загарантовану конститутивност. Некад се она подразумевала као право такозваних дипломатичких, историјских и политичких нација. Мађари су успешно бранили своју државну територију управо на основу доктрине која је подразумевала да у Угарској или у Мађарској са њом припојеним хрватско-славонским областима постоји једна нација и јединствена територија.

Али од мађарске државотворности Срби нису научили ништа. Од Бугара нису хтели да науче како се брани територија када је макар потенцијално угрожава једна национална мањина, а од Хрвата нису могли да прихвате идеју остварења територијалног обједињавања хрватских и нехрватских земаља јер је у њеној основи постојао антагонизам према нехрватима и вишевековна амбиција да се истребе и протерају сви они који се могу наћи на путу стварања велике етнички чисте Хрватске. С обзиром да је српској политичкој, интелектуалној и државној елити више стало до пријатељства са Хрватима него до територије, они су се Далмације и Славоније одрекли у хрватску корист. Данас ни Македонци ни Хрвати нису српски пријатељи, савезници, добронамерни суседи.

Да територија није важна мислио је и Светозар Прибићевић у Хрватском сабору, и српски социјалисти у Србији и владари Југославије од 1918. Данас је питање територије – што је природно – важно за Македонце у вардарској односно српској Македонији, за Албанце чак и у Косовској Митровици и Нишу, за Бугаре, Мађаре, за босанскохерцеговачке муслимане, за Енглезе, Словенце, Италијане, Русе, Украјинце, Чехе… Једино није и не треба да буде важно за Србе и Србију.

Шта ће Србима државна територија? Уколико би иступили са државотворном идејом и у територијалном аспекту, могли би изазвати незадовољство оних који су нас убијали, протеривали и бомбардовали. Ако би издајницима прогласили оне који се српских земаља одричу, то би могло бити погрешно схваћено, чак и као део крајње недемократског вокабулара.

skoplje1912Дакле, Срби морају знати шта им је чинити, али не морају знати да држава и државна власт постоје једино зато да сачувају теритоторију, јер без ње не може да се сачува ни народ, ни остатак државе, ни национално достојанство. Данас као да је проблематично признати да Србију занима једино територија на којој већински живи њен народ и територија са које је тај народ протеран без обзира ко се тренутно налази на том простору… Као да не смемо знати да је територија за сваку државу светиња. И за сваку власт, без изузетка.

standard.rs