Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Самоубиство – Последњи геноцид

Самоубиство – Последњи геноцид

by pera

Постоји само једна шанса. И најдужи живот је тако кратак у лицу Вечности… Није битно колико дуго живимо, јер када погледамо уназад, све ће изгледати веома кратко, као један дан.

 

Постоји само једна шанса. Постоји толико много ствари које нисмо искусили, које можемо искусити. Постоји само једна шанса да спознамо шта је права љубав, по први пут. И никада и нећемо спознати, ако нисмо спремни да за то жртвујемо себе – и више од тога, да умремо за то по стотину пута. Након што умремо, више никада не можемо учинити ту жртву,  више никада не може остетити сласт бола.

Постоји само једна шанса да сазнамо да философија, менталитет и религија 90-тих нису једине (и 2000-тих прим. прев.). И да су можда постојале боље у прошлости, другим местима. Да није истина оно што су нас учили – што модерније то боље. Постоји само једна шанса да више не будемо робови времена и моде, модерне контракултуре и културе. Посебно што су нас обе изневериле.

Постоји само једна шанса да живимо. Постоји само једна шанса да покажемо храброст. Постоји само једна шанса да променио ствари и курс. Постоји само једна шанса да се издигнемо изнад пасивности и сумње у којима смо заробљени телевизијом и другим медијским стимулацијама. Постоји само једна шанса да живимо виртуозно.

Постоји само једна шанса да одемо у планине и гледамо залазак сунца међу дрвеће. Постоји само једна шанса да седимо на литици изнад океана и да се питамо зашто смо овде. Постоји само једна шанса да видимо звезде. Да чујемо откуцаје срца.

Постоји само једна шанса да будемо слободни. Истинска слобода не долази из узимања живота, већ из давања.

Самоубиство је једини неопростив злочин, зато што је то једини злочин после којег не можемо молити опроштај.  Након тога, улазиш у будући живот у којем нема више шанси. Ито је, уколико нисте искористили једину шансу која вам је дата, прави пакао.

Самоубиство сваке године узима 6,000 живота младих људи у САД. Овај феномен је нешто нечувено у историји целог света. Зашто се ово дешава, ако свет заиста постаје боље место? Самоубиство је последњи геноцид.

–Монах Дамаскин

Текст из часописа Death To The World бр. 4#