Почетна Актуелно Biografija legendarnog “mangupa”

Biografija legendarnog “mangupa”

by pera

Promocija monografije „Gospodin mangup“ o proslavljenom glumcu Draganu Nikoliću biće održana u ponedeljak, 28. avgusta u 13 časova u Oficirskom domu u Nišu. O jednom od najvoljenijih srpskih glumaca i najvećoj glumačkoj legendi sa ovih prostora govoriće: urednica monografije, poznata novinarka Radmila Stanković i glumac Tihomir Stanić.

Monografija „Dragan Gaga Nikolić – Gospodin mangup“, u izdanju Lagune, urađena je na inicijativu Grand kafe kao omaž njegovom liku i delu i u znak zahvalnosti za sav njegov trud, njegovu plemenitost i dugogodišnje prijateljstvo.

Ova umetnička biografija nastala je u dogovoru Grand kafe sa njegovom suprugom, proslavljenom glumicom Milenom Dravić, u želji da se javnosti prvi put predstavi jedinstveno svedočanstvo o glumačkoj i moralnoj veličini najvećeg šarmera i najvoljenijeg glumca uz čije su uloge odrastale generacije. Priče brojnih eminentnih autora o velikom Gagi Nikoliću još jednom će podsetiti sve poštovaoce njegovog rada koliko je bio veliki Gospodin mangup.

Pola veka je Dragan Nikolić trajao na jugoslovenskoj i srpskoj umetničkoj sceni. Kao glumac u pozorištu, na filmu i na televiziji. Kao junak filmova koji predstavljaju bogatstvo nacionalne kinematografije. Na prostoru nekadašnje Jugoslavije, Dragan Nikolić je bio jedan od najvoljenijih glumaca.

„Imala sam tu privilegiju da smo drugovali više od četiri decenije, što je podrazumevalo i određenu bliskost. Sve te godine prijateljstva utkale su se u ovu monografiju, u čijoj osnovi je ljubav prema junaku jedne kinematografije, teatra i televizije. Posebnu zahvalnost dugujemo Grand kafi na ideji i inicijativi koju su preuzeli kako bi ova knjiga ugledala svetlo dana“, izjavila je Radmila Stanković, urednica monografije.

Svoje priče i sećanja na Gagu Nikolića ispričali su filmski kritičar Milan Vlajčić, pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević, dramaturg i televizijski poslenik Predrag Perišić, pisac i akademik Dušan Kovačević, reditelji Dejan Mijač, Paolo Mađeli, Slobodan Unkovski, Ljiljana Todorović, Miloš Radivojević, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Miroslav Lekić, Zdravko Šotra i Miloš Radović, i Dragoljub Draža Petrović, novinar i glavni urednik Danasa. Urednica fotografije je Goranka Matić.