Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Ruska satira, fenomen bez premca

Ruska satira, fenomen bez premca

by pera

Antologija savremenog ruskog aforizma “Veliko u malom” koja obuhvata stvaralaštvo 179 ruskih aforističara iz 20. i 21. veka biće predstavljena u Beogradu u septembru, najavilo je Udruženje književnika Srbije. Antologiju je priredio i preveo satiričar Aleksandar Čotrić, a reč je “o kapitalnom umetničkom i orginalnom delu, prvom takve vrste na srpskom jeziku, a u kojem se nalazi više od četiri hiljade aforizama”.

Recenzent Antologije Vitomir Teofilović konstatuje da je Antologija “Veliko u malom” prvo pravo otkriće ogromne riznice savremenog ruskog humorističko-satiričnog duha.

On je ocenio da se ruska satira može meriti sa srpskim aforizmom, unikatnim u svetu tokom poslednjih pet decenija, ali je po tematskom dijapazonu i misaonom kapacitetu (filozofskim i sociopsihološkim implikacijama) fenomen bez premca.

Priredjivač je aforizmima i biografskim podacima predstavio najznačajnije autore najkraće književne forme koji pišu na ruskom jeziku, a žive ili su živeli u Rusiji, Ukrajini, Jermeniji, Litvaniji, Kazahstanu, Nemačkoj, Izrealu, SAD, Kanadi, Francuskoj i Bugarskoj.

Obuhvata misli najznačajnijih ruskojezičnih aforističara, medju kojima su Arkadij Davidovič, Sergej Sidorov, Vladimir Šojher, Faina Ranevska, Jurij Baziljev, Jevgenij Kašejev, Konstantin Melihan, Vadim Zverev, Boris Krutijer, Mihael Genin…Čotrić je istakao da su “ruski roman, pripovetka, poezija i drama poznati širom sveta, što nije slučaj s ruskim aforizmom koji je po umetničkoj vrednosti, takodje, u svetskom vrhu”, ističe se u saopštenju.

“Mnogi aforizmi, pa i najkraći, govore o najkrupnijim i najvažnijim temama, kao što su život, zdravlje, razum, istina, dobro, zlo, pravda, sloboda, ljubav, Bog, umetnost, nauka, ideje, društvo, porodica… Neke od ovih formulacija po svojoj dubini, poučnosti, lapidarnosti i univerzalnosti podsećaju na antičke mudrosti, ili vekovima stare poslovice drevnih naroda”, ukazao je on.

Antologija, koju je objavila izdavčaka kuća “Srpska reč”, biće 13. septembra predstavljena u Udruženju književnika Srbije, a 18. septembra u Ruskom domu u Beogradu.

Ugao gledanja zavisi od visine položaja.

Rad čoveka hrani, a lenjost ga jede.

Ako se diviš sebi,
stigao si do granice svojih sposobnosti.

Ko nema svoj život, bavi se tuđim.

Daj čoveku delić informacije
i on će dodati sve ostalo.

Ko nije okusio nesreću,
ne zna ukus sreće.

Dok ti radiš svojim rukama,
bogati se onaj ko radi tvojim.

Ponos je kao parfem:
u malim dozama je prijatan, a u velikim razdražljiv.

Na političkoj sceni
glavne uloge igraju se iza kulisa.

Ako nastojiš da promeniš svet,
svet će nastojati da promeni tebe.