Почетна Актуелно Институције на Космету оптерећене великим бројем запослених

Институције на Космету оптерећене великим бројем запослених

by pera

Истраживање “Јавне институције и установе Републике Србије на северу Косова: Каква нас будућност чека?”, спроведено је од фебруара до августа и обухватило је четири општине на северу Косова – Зубин Поток, Звечан, Лепосавић и Северну Косовску Митровицу. Резултати показују да су Срби на северу у великој мери опстали заслугом јавних институција и установа чији је оснивач Влада Србије.

Директор ИнТЕР-а Драгиша Мијачић рекао је да је важно да се систематски приступи решавању проблема српских институција, како би се сачувале оне које је могуће сачувати.

“Институције су оптерећене прекомерним бројем запослених, што их чини мање ефикасним и продуктивним. Тај проблем треба решити, јер није одрживо да 80 одсто становништа зависи од јавног сектора. Мора да се ради на развијању приватног сектора и економског окружења”, истакао је Мијачић.

Он је навео да Институт на чијем је челу подржава предлог председника Александра Вучића о покретању унутрашњег дијалога за решавање питања КиМ.

“Када је у питању КиМ не постоје лака решења. Све што урадите може да се тумачи као одрицање, али не одричемо се Косова ако рационализујемо запослене. Они се морају више окретати приватном сектору, јер када не буду могли да живе од јавног сектора, могу да одлуче да оду”, сматра Мијачић.

Према његовим речима, ситуција у општинама јужно од Ибра још је алармантнија, али истраживање због недовољно података није обухватило и институције које тамо функционишу.

Истраживач Јасна Жарковић навела је да су најзначајније институције за живот Срба на Косову образовне, здраствене и социјалне.

“Око 18.000 ученика и студената похађа 48 образовних установа који се финансирају из буџета Србије. Постоји девет здраствених установа где се лечи око 50.000 грађана, а годишње се подели 8.328 пензија, док Национална служба за запошљавање опслужи око 8.340 грађана”, навела је Жарковићева.

Она је додала да у преговорима који се воде у Бриселу није посвећено довољно пажње налажењу институционалано-правног решења за даље функционисање српских институција на северу Косова и да ће се на решење овог питања још чекати.

ИЗВОР: РТС