Почетна Колумна Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a – Selo gori, a baba ga brani

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a – Selo gori, a baba ga brani

by pera

 

Bako, bako, zašto su ti tako velike oči?

 

Zato što sam noćima stražarila pa sam ih stalno držala širom otvorene.

 

A zašto su ti tako velike uši?

 

Morala sam da osluškujem šta neprijatelji iz Hrvatske smeraju protiv Srbije.

 

A stomak? Kao da si progutala vuka. I to Draškovića, sve sa bradom.

 

Pa u vojsci smo jeli uglavnom pasulj, a kad si žensko, to uglavnom zadržavaš u sebi, pa otuda narastao.

 

A kako to da si služila vojsku kada slabo vidiš?

 

Preklinjala sam ih da me puste iako imam dioptriju devet i, za divno čudo, pustiše me. U moje vreme, čast je bila služiti vojsku.

 

A ko je tada bio na čelu vojske?

 

Aleksandar Vulin. On je bio ministar odbrane, a svi su ga zvali Hajduk.

 

Što Hajduk, zato što je bio hrabar i neustrašiv?

 

Ne, nego zato što je bio kadar uteći sa regrutacije. No, deco, dosta o tome, uzmite ovaj lep dvopek iz suvog dnevnog obroka koji sam vam spremila.

 

Jao ne, opet ovaj tvrdi dvopek.

 

Tišina tamo, ako ti se ne sviđa, poljubi pa ostavi!

 

Ovako nekako bi mogao izgledati razgovor za nekih 30-ak godina između današnjih devojaka i njihovih tadašnjih unuka ukoliko se obistini ideja sadašnjeg ministra odbrane da sve žene mlađe od 50 godina treba da prođu vojničku obuku. Biće da je ministar Vulin ovu ideju dobio gledajući seriju Vojna akademija na RTS-u. Mada, pre će biti da ju je dobio još devedesetih godina prošloga veka, kada su se na tom istom RTS-u svakoga dana vrtele neke druge vojničke serije čiji akteri nisu glumili. Jedini koji je tada glumio bio je mladi Vulin, sjajno odigravši ulogu slabovidog regruta, koji je ujedno i član ratnohuškačke partije. Samo bi osoba sa više ličnosti u sebi tako sjajno mogla da odigra ovu zahtevnu rolu.

 

Ruku na srce, slanje žena u vojsku i nije tako loša ideja, jer, dobro je poznato da je srpskim ženama, osim u krevetu, mesto i u kuhinji. Gde će se najbolje pokazati srpska majka ako ne hraneći srpske junake. „Ona da kuva, on da brani“. U ovoj izreci „on“ je, naravno, ministar Vulin, a onaj koga brani je Vučić, jer, da se ne lažemo, cela ideja i jeste nastala kako bi vrhovni komandant bio zaštićen od napada opozicije. I Hrvata. Ministru Vulinu ne smeta ni to što će umesto PS-a (pravila službe), žene u vojsci s vremena na vreme sprovoditi PMS, a sve ostale terati da GSP (generalno spremanje prostorija) obavljaju svaki dan.

 

Međutim, postavlja se pitanje – kako će devojke koje nisu služile vojsku naći dečka ili se udati? Niko ih neće hteti takve nesposobne, a to znači novi pad nataliteta u Srbiji. Poznato je da vojska očvrsne svakog čoveka. I ženu. Od kada je ministarka Zorana Mihajlović prespavala u niškoj kasarni, postala je daleko samouverenija osoba. To se vidi i po tome što se ovih dana zalaže za povećanje brzine na auto-putevima.

 

Kada bi se Palma pitao, prvo bi u vojsku poslao sve lezbijke. Mada, ko bi onda vodio zemlju. Ako bi se pitao Vučić, uveo bi ustajanje u 3 ujutru. A ako bi se dopisnik Politike, čuveni doktor Petar Veličković pitao, prvo bi u vojsku poslao agresivne feministkinje, da tamo izbace svoju agresiju. Vrlo je verovatno da je u međuvremenu imao sličnu kolumnu, ali ne znamo jer ne čitamo Politiku. Biće da je zbog toga što je ne treba čitati.

 

A za sve žene koje odbiju da idu u vojsku, ministar Vulin može da poruči samo jedno: „Ko je Srpkinja i srpskoga roda, a ne došla na vojnu obuku, ne imala od srca poroda, ni muškoga, ni devojačkoga, a ako ipak kojim slučajem rodi, dečiji dodatak joj se zatro u socijalnom“!

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik NIN