Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Екстраваганција Косовске Митровице, “Галерија Акваријус”

Екстраваганција Косовске Митровице, “Галерија Акваријус”

by pera

Галерија „Акваријус“ – која је у Косовској Митровици почела са радом 1995. године, а чији су оснивачи и власници породица Вукомановић – прерасла је новембра 2015. године у својеврсни приватни културни центар („Центар за различите видове уметничког изражавања“). У току две сезоне, а пре свега у сезони 2016/17. („Уметност.“), у новом, знатно већем и функционалнијем простору (у улици Страхињића Бана 4), реализовано је 82 уметничка програма >>, од којих велики број у продукцији Галерије „Акваријус“.


Приватни културни центар „Акваријус“ воде Миљана (уметнички директор) и Александар (уредник уметничког програма) Дунђерин, заједно са великим бројем сарадника.
У програмским активностима заступљене су све области уметничког изражавања:
*ликовне уметности (продајни и изложбени салон);
*сценска уметност (камерна сцена – Театар „Акваријус“);
*музика (концерти);
*филмска уметност (арт-биоскоп, велико платно);
*књижевност и говорни програм (књижевне вечери, трибине);
*издаваштво.
У рад галерије „Акваријус“ укључене су, као сарадници и ствараоци, све генерације. За најмлађе (узраст основне и средње школе) у „Акваријусу“ функционишу едукативно-креативна ликовна радионица „Мали атеље“ >> (од 2015. године) и школа глуме „Мали театар“ >> (од 2017. године). Више од половине уметничког програма реализовано је у директној сарадњи са омладином (средњошколци и, пре свега, студенти).

У галерији „Акваријус“ се, такође, презентује и афирмише уметност и научни рад и афирмисаних стваралаца, чија вредност, по мишљењу уредништва, представља трајнији допринос националних култура из којих потичу.
Галерија „Акваријус“ је самофинансирајући, економски самоодрживи културни центар, који до сада није дотиран ни од једне организације или установе. Производња и реализација уметничких програма финансира се искључиво од изворних прихода.
Наш мото је да „нема уметности без слободе и побуне“; отуда, галерија „Акваријус“ није само место стваралачког сусрета (афирмације, преиспитивања и полемике), него и простор где се, у времену једноумља и заглупљивања, ствара, негује и одржава критичко мишљење.
Уверени да ни уметност, а ни живот, нису могући без љубави, одлучили смо да сезона 2017/18. носи назив – „Љубав.“. Отуда ће у новој сезони бити реализовани само они уметнички програми у којима учествују ствараоци који, по мишљењу уредништва, у себи носе љубав, и у стању су да је пренесу публици.
Сезона у ПКЦ Галерија „Акваријус“ почиње почетком октобра а завршава се почетком јула.

Извор: galerijaaquarius.wordpress.com