Почетна Политика Голи оток, „острво патње“

Голи оток, „острво патње“

by pera

Холандски фотограф Боб Тисен снимио је причу о Голом отоку за „Националну географију“ и своје, како каже, језиво искуство, након што је на том острву провео и ноћ, преноси британски „Дејли телеграф“.

„На том острву затвореници су били мучени, а бивши осуђеници су га описали као ‘живи пакао’. Овде су били затварани и они који нису ништа скривили. Ћелије су биле мале и мрачне, а услови неподношљиви. Боравак на овоме месту натера вас да се запитате како су се они осећали овде“, рекао је Тисен.

Тешко је, како је истакао, рећи колико је тачно ћелија било, јер су неке зграде потпуно срушене, али рекао бих да је, између 1949. и 1989. године, кроз Голи оток прошло око 50.000 затвореника.

„Мислим да се историја тих прогона и данас осећа на острву чак и кад само шетате унаоколо, а да притом не знате шта се овде догађало. Вегетације нема. Тако је и добио име, то је буквално ‘голи оток’ на којем такорећи нема зеленила, тек понека усамљена овца“, рекао је тридесетшестогодишњи фотограф.

Национална географија је острво на које је некадашњи доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито слао своје политичке неистомишљенике назвала „хрватским Алкатразом“.

У тексту се наводи и како су затвореници умирали у тешким мукама, често од последица батина којима су „преваспитавали“ једни друге, што им је и био задатак.

Током историје, у овом изолованом затвору ретко су лежали обични криминалци, каже се у репортажи Националне географије, већ је он служио као место за политичке или ратне заробљенике.

Током Првог светског рата, Аустроугарска је ту слала заробљене руске војнике. Тито је током Хладног рата, раскинувши везе са Совјетским Савезом 1948. године, на то острво затварао углавном оне који су, упркос његовој забрани, наставили да подржавају Стаљина.

Голи оток као затвор престао је да постоји 1980. године.

Данас је то језиво острво напуштено, а на њему рушевине сведоче о данима када је власт ту доводила људе које је прогонила због њихових уверења.

Холандски фотограф је преноћио на том острву и рекао да је то било занимљиво искуство.

„Било је тихо и веома мирно. Нисам видео духове, тако да мислим да их овде нема“, рекао је Боб Тисен и додао да је био и на Алкатразу, да види сличности у идеји да на пустом острву буду смештени затвореници.

„С Голог отока, како ми се чини, много је тога украдено, Алкатраз је ипак боље очуван“, закључио је Тисен.

 

ИЗВОР:ТАНЈУГ