Ко су хулигани?

by pera

Мангупи, силеџије, делинквенти, злочинци, а данас најчешће навијачи ‒ списак синонима може још много да се продужи, али само је једна реч, поред вандала, постала интернационална ‒ хулиган. Речници се и даље споре поводом правог порекла те мистериозне речи, али оно што је сигурно јесте да је њен кривудав етимолошки пут почео од ирског презимена Хулиган.

У Британији и Ирској 19. века постојала је једна веома популарна форма забаве најсличнија француској бурлески. Та традиција, под називом „мјузикхол”, и даље постоји у тим земљама. Представе које су се давале у „мјузикхоловима” биле су комичне и пуне песама, које су неретко постајале општепознате, као данас хитови са Ем-Ти-Вија. Оне су у то време образовале популарни жанр мјузикхол песама. Исто тако, и ликови из представа су били типски, што значи да су се често исти ликови појављивали у више различитих представа као отеловљење неке особине. Тако се крајем 19. века у једној ирској мјузикхол песми појавила робусна и смешна породица Хулиган.

Недуго затим породица Хулиган почела је да се појављује и у штампи. Часопис „Нагетс” је редовно објављивао карикатуре и мини-стрипове о згодама дотичне неотесане породице. Ускоро је и у енглеским и америчким часописима почео да се појављује по неки Хулиган.

Међутим, реч је тек 1898. године „изашла на улице” у значењу које данас има. Наиме, те године је у Лондону ухваћена ирска банда ситних превараната. Када су доведени на саслушање, себе су представили као банду „Хулиганови момци”. У наредном периоду, новинари широм Енглеске почели су и остале сличне криминалце да пореде са „Хулигановим момцима”, и стога, као израз новинарске инвентивности, и њих назвали „хулиганима”. Тако је крајем 19. века израз „хулиган” постао један од омиљених неологизама англофонске штампе, а захваљујући великом броју ситних превараната и криминалаца, и један од најучесталијих.

Следећа етапа у откривању те мистериозне речи била је њено напредовање из новинарског жаргона у књижевни језик ‒ а где има мистерије, ту, наравно, има и Шерлока Холмса. Артур Конан Дојл је први у једној краткој причи из 1894. године употребио израз „хулиганизам”. Дојлу се реч очигледно допала, па је тако у негодовању над покретом сифражеткиња, њих назвао „женским хулиганима”.

При помену речи хулиган, данас ће већина нас помислити на агресивне спортске навијаче. Ширење те речи на област спорта такође је заслуга штампе и медија. Наиме, 60-их година 20. века енглески фудбалски навијачи почели су све чешће да се удружују и да покрећу нереде, под изговором привржености клубу. Тај феномен је назван „енглеска зараза”. И нажалост, показао се као зараза ‒ од једног обичног презимена, познатог само у Ирској, реч хулиган је постала распрострањена по целом свету, јер се и појам који означава ‒ проширио по целом свету.

 

ИЗВОР:РТС

АУТОР: Вишња Печенчић