Почетна Политика Jeremić: Biće dosta suđenja kada ova vlast padne

Jeremić: Biće dosta suđenja kada ova vlast padne

by pera

Ulazak Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja je vrhunac beščašća, ocenio je Vuk Jeremić u Novom danu TV N1. Nacionalni interesi su, prema njegovoj oceni, tretirani na način koji će zahtevati krivični postupak protiv aktuelne vlasti u Srbiji. Jeremić smatra i da je Saša Janković zaradio da danas bude prvi čovek opozicije.

Jeremić poručuje da je ulazak Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja na Kosovu, vrhunac beščašća s obzirom na to da je novi kosovski premijer “notorni ratni zločinac”. Kaže i da ne veruje u navode da je Srpska lista samostalno donela tu odluku, i tvrdi da su je vlasti u Beogradu naterale da “učestvuje u vređanju inteligencije građana”.

“Mislim da Beograd nije imao nikakvo moralno pravo da zahteva, a zahtevao je od Srpske liste da uđe u tu vladu”, tvrdi Jeremić i ocenjuje da je reč o poruci predsednika Aleksandra Vučića Zapadu – da je u stanju da uradi sve, samo da nastave da ga podržavaju.

Jeremić tvrdi i da je aktuelna vlast obećala Zapadu da će priznati Kosovo, iako nema dokaze za takve tvrdnje.

“Ne mogu da vam kažem dan, lokaciju, da sam bio prisutan na tom sastanku, niti sam razgovarao sa nekim ko je bio prisutan i to čuo, ali ukoliko posmatrate kontinuum razvoja kosovske priče u prethodnih pet godina, načina na koji se vlast postavlja u prethodnih pet godina, načina na koji opšti sa Zapadom, poruke koje dolaze sa Zapada, više je nego očigledno”, smatra on.

Jeremić kaže i da intimno veruje da su nacionalni interesi tretirani na način koji će zahtevati krivični postupak protiv aktuelne vlasti.

“Verujem da će biti puno procesnih radnji nakon što ova vlast ode, ne samo u kontekstu zaštite nacionalnih interesa, već korupcije, kriminala, zloupotrebe javnih resursa”, poručuje on.

Na primedbu da javno najavljuje suđenja, a da nema dokaze da je iko obećao priznanje nezavisnosti Kosova, Jeremić je rekao da su suđenja “baš zato i potrebna” da bi se, kako je naveo, utvrdilo šta je ko i kome obećao.

“Biće dosta suđenja, ozbiljnih, koja će imati svoj kraj, za razliku od onih koja je vodila ova vlast”, uveren je on.

Imao sam većinu za Srbiju na svakom glasanju o Kosovu

Na pitanje kako bi reagovao da je neko njemu najavljivao suđenje zato što je Kosovo, dok je on bio šef diplomatije, jednostrano proglasilo nezavisnost koju je tada priznalo 88 država, Jeremić je rekao da mu je Vučić u to vreme pretio da će ga “obesiti na Terazijama”.

Dodaje i da je, uprkos svemu, uspeo da sa ograničenim resursima spreči da više od pola zemalja na planeti prizna Kosovo, da spreči članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama, i da obezbedi većinu za Srbiju na svakom glasanju.

Međutim, na procesu koji je inicirao, Međunarodni sud pravde ocenio je da kosovska nezavisnost nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, nakon čega je prištinski list “Koha Ditore” osvanuo sa naslovnom stranom “Hvala ti Vuče“. Jeremić ipak tvrdi da savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde, taj proces nije okončan.

 “Trebalo je da se završi u Generalnoj skupštini UN. Jedno od prolaznih vremena bilo je izricanje savetodavnog mišljenja, a proces je trebalo da bude okončan usvajanjem savetodavnog mišljenja u Generalnoj skupštini sa određenim tekstom. Taj određeni tekst, koji je podnela Srbija, sadržao je rečenicu da ‘s obzirom da je kosovska nezavinost neprihjvatljiva, pozivamo na nastavak pregovora pod okriljem UN’”, kaže Jeremić.

Ta rezoulcija je, međutim, povučena uprkos, kako kaže, njegovom protivljenju i tome što je obezbedio većinu za njeno usvajanje. “Nisam bio spreman da uzurpiram institucionalni okvir Srbije, kada je Vlada donela odluku, morao sam da je sprovedem.”

Na pitanje kada je Aleksandar Vučić počeo da vlada kao huligan (kako to Jeremić tvrdi u intervjuu za najnoviji broj NIN-a), budući da je u martu 2014, prilikom susreta sa Vučićem, njegovu vlast i svoj odnos prema njoj opisivao rečima da je “za Srbiju važna njena politička stabilnost, koja će doprineti značajnijem prilivu stranih investicija”, Jeremić je rekao da je sastavni deo predsedavanja Generalnom skupštinom UN da se ne izjašnjavate o unutrašnjim pitanjima bilo koje zemlje, uključujući i svoju.

“Morao sam da poštujem pravila igre o nemešanju u unutrašnja politička pitanja”, opravdao se gost Novog dana.

Saša Janković zaradio da bude lider opozicije

Jeremić je najavio i da će osnivačka skupština njegove stranke biti održana krajem oktobra, ali da ime čuva u tajnosti jer je bilo “birokratskih podrivanja drugih opozicionih aktera”.

Stranka će, kako kaže, biti zasnovana na veri da budućnost Srbije počiva na znanju i snažnom razvoju, kao i na građanskom društvu sa utemeljenjem u nacionalnim vrednostima.

Odbacuje ocene da je ležerno shvatio formiranje stranke i smatra da bi taj proces trajao i duže, da nije činjenice da se bliže beogradski izbori na kojima njegova stranka ima nameru da učestvuje.

Jeremić je i dalje pri stavu da je jedan kandidat za gradonačelnika najlakši način da opozicija odnese pobedu u glavnom gradu.

“Ne kažem da je jedini način, već najizvesniji da se ostvari pobeda… Da svi budemo zajedno, to bi bio recept”, poručuje on i ističe da je Saša Janković, učinkom na predsedničkim izborima, zaradio da danas bude prvi čovek opozicije, te da ne vidi ništa sporno u principima za saradnju u Beogradu koje je izneo Jankovićev Pokret slobodnih građana.

“Ja ga apsolutno podržavam u naporima njegovim da konsoliduje Pokret, a zatim i celu opoziciju. Ima veliku odgovornost s obzirom da je prvi, i ne želim da mu oteževam situaciju”, poručuje on.

Komentarišući raskid saradnje Pokreta slobodnih građana i DS-a, Jeremić je rekao da je spremnost DS-a da razgovara sa vlastima o promeni Ustava bila “grom iz vedra neba”.

Na primedbu da je DS, čiji je član tada bio, 2012. o promeni Ustava razgovarala sa SNS-om, Jeremić kaže da su uslovi tada bili drugačiji, i da je društvo bilo slobodno i otvoreno za dijalog.

Nemam pravo na lične hirove prema Đilasu

Na pitanje da li će Dragan Đilas biti zajednički kandidat opozicije za gradonačelnika, kako je to objavio list “Alo”, Jeremić je rekao da Đilas još nije odlučio da li će učestvovati na izborima, i da nije imao prilike da razgovara sa njim.

“Imam razloga da budem ogorčen prema Đilasu, izbacio me je iz stranke i to kada sam bio predsednik Generalne skupštine UN, ali nemam pravo na lične hirove. To treba da bude naš zajedniki nastup, svako ko je iskrena opozicija (i obaveže se da neće sarađivati sa SNS-om) je dobrodošao”, poručio je Jeremić.

Izvor: N1