Почетна Политика PUKLA BRUKA U MOSKVI: Mediji u Srbiji slagali da Putin podržava vladu sa Haradinajem, ruski zvaničnici u šoku – Vučić laže!

PUKLA BRUKA U MOSKVI: Mediji u Srbiji slagali da Putin podržava vladu sa Haradinajem, ruski zvaničnici u šoku – Vučić laže!

by pera

Upitan da prokomentariše saopštenje stranke o podršci Srbima u vladi Kosova, predsednik Odbora za međunarodne odnose Jedinstvene Rusije Konstantin Petričenko rekao je da se radi o neistini i besramnoj laži, prenose ruski mediji

 

” Jedinstvena Rusija, kao i predsednik Vladimir Putin, nikada nisu spomenuli ‘Srpsku listu’, niti ohrabrivali saradnju sa predstavnicima nelegalnih kosovskih institucija, na čijem čelu se nalaze lica optužena za užasne zločine, to su potpune laži”, rekao je Petričenko.

On je istakao da je ”principijalni stav Rusije, da nigde ne sarađuje sa teroristima”, kao i ”da je tema, kao i fokus jučerašnjeg sastanka bila podrška deklaraciji kojom se formira jedinstven kulturni prostor Srba, za šta Beograd ima apsolutnu podršku Moskve. ”

”Mi smo kao država imali dodira sa teroristima, to se kosi sa svim za šta se zalažemo, ni kada je Rusija bila na ivici opstanka, nismo pomišljali o takvim kompromisima. Izrazili smo želju za razvijanjem bilateralne saradnje, ali nikada nismo ni pomišljali o podršci vlastima u Prištini, naša podrška se odnosi na vlasti u Beogradu i srpski narod. To je već viđen model rada pojedinih medija, naročito na Zapadu, žao mi je što i vi imate takve nelagodnosti. Jedinstvena Rusija je podržala inicijatuvu predsednika Vučića, ali to se odnosi samo na verska, jezička i kulturna pitanja, nadamo se uspešnom delovanju Srba u uspostavljanju punog suvereniteta, nikako njegovom daljem razbijanju”, rekao je Petričenko.

Najave o podršci ”Srpskoj listi” prokomentarisao je i sekretar Generalnog saveta Sergej Neverov, koji je rekao da se zvaničnoj veb-prezentaciji ”Jedinstvene Rusije” nalazi sporno saopštenje, ali u kome se jasno vidi da nema govora o podršci saradnji sa kosovskim institucijama, već se potencira na očuvanju suvereniteta i poboljšavanju saradnje Srbije (sa KiM) i Rusije.

”Ovu sramotnu i netačnu izjavu da Jedinstvena Rusija ili predsednik podržavaju nekakva ‘nastojanja Srpske liste da se delujući u prištinskim institucijama izbori za prava i poboljšanje položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji’ preneli su pojedini mediji, ona, međutim, nema utemeljenja u istini u šta se možete lično uveriti. Stav Vladimira Vladimiroviča o teroristima je dobro poznat, u ostalom on se o tome više puta izjasnio”, istako je Neverov.

On se osvrnuo na ponašanje medija u Srbiji, kritikujući pompezne naslove i netačna tumačenja u kojima se navodi da Putin podržava formiranje vlade na čijem čelu se nalazi Ramuš Haradinaj.

”Jasno je da se radi o neistini. Mi naravno podržavamo dijalog i srpski narod na Kosovu, ali ne i saradnju sa teroristima koji se nalaze na Interpolovoj poternici. Nažalost, nije nam poznato zbog čega su objavljeni samo pojedini delovi saoštenja naše partije, naša podrška je uvek bila otvorena i mi sarađujemo sa mnogim partijama na Balkanu, novinari to nisu odaradili profesionalno. Usmena podrška Sergeja Vladimiroviča Železnjaka pojedinim članovima partije predsednika Vučića, sa kojima ima prisan radni i prijateljski odnos, iznesena je nakon sastanka, ali je ona prenesena kao zvaničan stav ”Jedinstvene Rusije” i stav predsednika Rusije, “ne znam odakle im to”, rekao je Neverov.

Podsećamo, Vladimir Putin proglašen je počasnim gra]aninom Kosova i Metohije 2011. godine odlukom opštine Severna Kosovska Mitrovica.

Izvor: BBN, Agencije