Почетна Интервју КУСТУРИЦА: Ђинђићев предлог за Косово био разлог за његово смакнуће

КУСТУРИЦА: Ђинђићев предлог за Косово био разлог за његово смакнуће

by pera

Прослављени режисер Емир Кустурица оценио је да је веома тешко бити политичар на Балкану и да се у то не би уплитао без обзира што му „подмећу“ и често пишу да се кандидовао за председника или да је основао неку странку.

– То је једна шаховска утакмица, потези су предвиђени, а велике промене би водиле у велико крвивопролиће – рекао је Кустурица.

Он сматра да било која гарнитура која дође на власт са собом ће да донесе испуњење жеља некога са стране.

– Јер ако то не уради, завршиће као Зоран Ђинђић, а ако буду превише на страни онога за шта смо оптужени у овом рату, онда ће се наћи неко ко може да направи већи неред и да заправо врати часовник уназад – навео је Кустурица.

Он је за београдски Блиц рекао да је његова политичка девиза „мисли глобално, делуј локално“, те да је током своје каријере бирао тежи пут и да је процене са ким треба да уђе у сукоб, а за кога треба да тврди на политичкој сцени да ваља или не ваља, остављао самом себи.

– Мало ко може у Србији да се измери са мном у дужини прокопаног водовода, канализације и чињенице да сам у нашу земљу довео највеће светске звезде. Додуше, јесте било ових који су тврдили да сам направио државни хотел, а да сам у свој доводио Џонија Депа да му продајем сендвиче – навео је Кустурица.

Одговарајући на питање да ли је за улазак Србије у НАТО, Кустурица је рекао да, што се њега тиче, идеја о Алијанси, односно идеја о покоравању је обављена већ на почетку Бондстила.

– Али, што се мене тиче, докле год политичким средствима ова власт покушава да се држи подаље и даје неутралност, бићу тих и миран. Зато што мислим да је то једини предуслов за моју перцепцију слободе, али и слободе српског народа – истакао је Кустурица.

Говорећи о атентату на некадашњег премијера Србије Зорана Ђинђића, Кустурица је рекао да је он везан за Косово и Метохију.

– У тој великој светској политици постоје стратешке одреднице које воде ка нечијем убиству. Не говорим ко је њега убио, јер то не знам. Постоје те спекулације. Али, сигурно је да он није имао права на аутономију за коју је веровао да има и да је решење питања Косова, које је он хтео да предложи, заправо било једно од услова за његово смакнуће – навео је Кустурица.

 Извор :РТРС, Срна