Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Nema šanse da Kosovo uđe u Unesko

Nema šanse da Kosovo uđe u Unesko

by pera

FILMOM “Kosovo: Momenat u civilizaciji” srpsko-kanadskog reditelja Borisa Malagurskog, čija je svetska premijera održana u petak u prepunom Kulturnom centru u Parizu, prikazana je sva lepota srpskih manastira i crkava u južnoj pokrajini, ali istorvremeno i skrenuta pažnja na svetsku baštinu koja se nalazi u velikoj opasnosti.

– Želimo da građane širom sveta, koje je zabolelo kada su videli uništavanje svetske kultururne baštine u Iraku od strane ISIS-a, podjednako zaboli kada vide uništavanje crkava i manastira na KiM, jer to nije samo naša, već i svetska baštinA. Ne smemo da dozvolimo da prištinske institucije uz pomoć određenih centara moći te žive manastire pretvore u mrtve turističke atrakcije – istakao je posle projekcije Malagurski za “Novosti”.

Njegov film pokazuje u kom su stanju danas Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i druge srpske svetinje, ukazujući na svu pogubnost nastojanja prištinskih vlasti da postanu članica Uneska.

– Kad štitimo naš teritorijalni integritet i svetu srpsku zemlju Kosovo, u isto vreme štitimo i univerzalne civilizacijske vrednosti – istakao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je prisustvovao projekciji.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković je poručio da film ima snagu dokumenta, ali da je i izvanredno umetničko ostvarenje.

– Svakog dana nas sve više razumeju. To se odnosi i na Unesko – rekao je Tanasković.

Projekciji filma, koji je publika nagradila dugim aplauzom, prisustvovali su, između ostalih, ambasador Srbije Rajko Ristić, ambasadori pri Uneksu Kine, Saudijske Arabije, Indonezije, Paname, Azerbejdžana, diplomate iz Rusije i drugih zemalja.

– Moramo da čuvamo naše vekovne bratske odnose – poručio je savetnik pri ruskoj delegaciji u Unesku Aleksej Kovalenko Naročnjicki.

A kakva je atmosfera vladala u Kulturnom centru Srbije u Parizu, pokazuje i izjava vođe francuskih specijalaca Žaka Ogara, koji su prvi ušli na KiM, pre dolaska NATO snaga.

– Dirnut sam. Osećam se Srbinom u srcu. Film me podseća na tragične događaje na Kosovu 1999. i pogrom 2004. koji su istinska sramota za međunarodnu zajednicu – rekao je Ogar.

Srpska projekcija filma predviđena je za 22. septembar ispred Hrama Svetog Save.

NEMA ŠANSE ZA UNESKO

– IMAJUĆI u vidu da je jedan od strategijskih ciljeva Prištine i njenih pokrovitelja da postepeno osvajaju međunarodne organizacije, mi ćemo se tome suprotstavljati, između ostalog i ovakvim filmovima. U ovom trenutku, nema šanse da Kosovo uđe u Unesko – poručio je Tanasković.

Izvor:Večernje Novosti